promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Még le sem ment, máris érik a botrány az olimpiai záróünnepséggel kapcsolatban, a szervezők szabadkoznak

Még le sem ment, máris érik a botrány az olimpiai záróünnepséggel kapcsolatban, a szervezők szabadkoznak

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Még le sem ment, máris érik a botrány az olimpiai záróünnepséggel kapcsolatban, a szervezők szabadkoznak

A 2024-es párizsi olimpia záróceremóniájának szervezői kénytelenek voltak újra és újra átdolgozni a forgatókönyvet, miután az események nyitóünnepsége a Szajna partján hatalmas felháborodást váltott ki. Thierry Reboul, a ceremóniák igazgatója, ismételten hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban parodizálni az „Utolsó vacsora” jelenetét, hanem egy 17. századi holland festményre kívántak utalni, amely az ókori görög isteneket ábrázolja.

A nyitóünnepség azonban olyan heves reakciókat váltott ki, amelyek során halálos fenyegetések is érték Reboult és Thomas Jolly művészeti igazgatót. Ezért a záróceremónia kapcsán még körültekintőbbek voltak, hogy elkerüljék a félreértéseket.

„Kénytelenek voltunk újra és újra átnézni az egész előadást, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy semmi olyasmit nem állítunk, amit nem akarunk”

– mondta Reboul.

Az olimpia szervezőbizottsága kezdetben bocsánatot kért a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól a nyitóesemény egyik jelenete miatt, amelyben drag queenek, egy transznemű modell és egy félig meztelen énekes szerepelt. A francia püspökök sajnálatukat fejezték ki a „túlzások és provokációk” miatt, amelyeket „a kereszténység kigúnyolásának” neveztek, míg Donald Trump az egész jelenetet „szégyennek” titulálta.

A záróceremóniával kapcsolatos pletykák arról szóltak, hogy ki fog fellépni, különösen miután Céline Dion és Lady Gaga lenyűgöző előadásokat tartottak két héttel korábban. Tom Cruise kaszkadőrmutatványát is várják, és szóba került Taylor Swift vagy Beyoncé fellépése is.

Reboul azt is elismerte, hogy a Los Angeles-i 2028-as olimpiai játékokat bemutató rész a szokásosnál hosszabb lesz.

„Általában egy 12 perces szekvencia mutatja be a jövőbeli játékokat, de ez most kicsit hosszabb lesz. Los Angeles teljes egészében előkészítette, de közösen dolgozunk velük”

– mondta Reboul.

Az eset rávilágít arra, hogy a nagyszabású nemzetközi események szervezése során mekkora felelősség hárul a szervezőkre, különösen akkor, ha kulturális és vallási érzékenységek kerülnek előtérbe.

forrás: The Guardian