promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kovács Kokó István elmondta az igazságot Imane Helifről, nem sok kérdés maradt Párizs vitatott olimpiai bajnokáról

Kovács Kokó István elmondta az igazságot Imane Helifről, nem sok kérdés maradt Párizs vitatott olimpiai bajnokáról

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Az egykori olimpiai bajnok öntött tiszta vizet a pohárba.

Kovács István, az olimpiai bajnok ökölvívó, dühös bejegyzésben fejezte ki csalódottságát és felháborodását a közösségi médiában. A reakcióját az váltotta ki, hogy Hámori Lucát legyőző interszexuális ökölvívó, Imane Helif megnyerte a női ökölvívók versenyét. Kovács nem rejti véka alá véleményét: szerinte Helif nem áldozat, hanem egy csaló, aki kihasználta a rendszer gyengeségeit.

Az ökölvívás olimpiai történelmét idézve, Kovács rávilágított arra, hogy az idők során számos kiváló sportoló nyerte el az aranyérmet, olyanok, mint Papp László, Muhammad Ali, vagy éppen Lennox Lewis. Eddig csak egyszer fordult elő az olimpiai boksz történetében, hogy egy aranyérmet csalás útján nyert meg valaki: ez volt a koreai Park Si-hun esete az 1988-as olimpián, amikor Roy Jones Jr. ellen őt hirdették ki győztesnek. Park azóta is átokként éli meg ezt a történetet.

Kovács szerint Helif esete hasonlóképpen problémás. Az algériai bokszoló XY kromoszómákkal rendelkezik, ami tudományosan a férfi nemet jelenti, még akkor is, ha nőként van anyakönyvezve.

„Génjeiben hordozza a férfi és nő közötti különbséget. Férfinek gyenge, nőnek túl erős”

– mondja Kovács, aki szerint Helif kihasználta ezt az előnyt, és ennek köszönheti olimpiai sikerét.

Az egykori ökölvívó nem tartja elfogadhatónak, hogy Helif a nők között indulhatott, hiszen szerinte ez nemcsak sportszerűtlen, de igazságtalan is a női mezőny többi tagjával szemben. Hangsúlyozza, hogy Helif tisztában volt a kromoszomális rendellenességével, amit az IBA által elvégzett tesztek is megerősítettek. Az olimpiai bajnoki cím megszerzése így Kovács szemében nem érdem, hanem egy hibás rendszer eredménye.

„Az olimpia, a sport volt az egyetlen terület, ahol a naiv ember még reménykedhetett a tisztességben és igazságban”

– írja keserűen Kovács, aki szerint ez az eset is azt mutatja, hogy a világ mennyire megváltozott. Az ökölvívó elkeseredését fejezi ki amiatt, hogy az olimpiai értékek, amelyekért ő maga is küzdött, mára ennyire háttérbe szorultak. Mindezek ellenére Kovács továbbra is hisz az olimpia tisztaságában, és reméli, hogy az ilyen esetek nem fogják teljesen megingatni az emberek hitét a sportban.