A magyar történelemkönyvek hallgatnak országunk egyik legsúlyosabb vereségéről: Mátyás király csúfos bukását te sem tanultad az iskolában
Olvass tovább...
Mátyás király idejében még nem volt krumplipüré és kukorica saláta, de akadtak olyan ételek, amelyek után ma is megnyalnánk a tíz ujjunkat.
Hunyadi Mátyás uralkodása idején a királyi udvarban és a nemesség körében az étkezések szórakoztató ceremóniával és gazdag fogásokkal zajlottak. Az ételek sokszínűségét a középkori európai konyha hatásai is befolyásolták, a húsfogyasztás kiemelkedően fontos volt. Szarvas, vaddisznó, őz, szárnyasok, például fácán, liba és kacsa bármikor kerülhetett a király tányérjára.
A böjti időszakban a halak kiemelten fontos alapanyagnak számítottak, a folyami pikkelyesek, mint a ponty és a csuka igen gyakoriak voltak. Bár a húsok domináltak, a zöldségek és gyümölcsök is jelen voltak az étrendben. A káposzta, a répa, a hagyma, az alma és a körte biztosa része volt Mátyás király menüjének. Az olyan fűszerek, mint a bors, a sáfrány és a gyömbér csak a leggazdagabbak kiváltsága volt.
Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával Mátyás király személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről.
Galeotto Marzio olasz humanista jól ismerte a király szokásait, egyik írásos feljegyzésében az áll, hogy a magyarok igencsak kedvelik a fűszeres ételeket:
„Ugyanis igen nagy mértékben használnak sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat, borsot, gyömbért meg más fűszereket. A magyarok erőteljesebb és hevülékenyebb természetűek, nem helytelen tehát, hogy sok fűszerrel élnek, mert Avicenna szerint a forró vérűeknek valók a forró dolgok, és a helyes táplálkozás alapja mindig a megfelelően hasonló táplálék.”
Olvass tovább...
A paradicsom, a paprika, a burgonya, a bab és számos tökféle biztosan nem volt ismert a királyi udvarban, mert ezek a zöldségek csak később jutottak el Európába.
A különböző gabonákból azonban már többféle kenyeret, süteményeket sütöttek konyhában, inni pedig nem kútvizet, hanem bort ittak az előkelőségek.
A korból fennmaradt Schenki kódex Mátyás udvarából, amely most a Müncheni Állami Könyvtárban található és négy olyan recept ír le, amelyik a király kedvence volt, ezért gyakran került az asztalára.
Olvass tovább...
Hozzávalók:
1 egész kappan (fiatal kakas)
Só
Fűszerek: bors, sáfrány, gyömbér
1 dl vörösbor
2 evőkanál méz
Elkészítés:
A kappant tisztítsuk meg és sózzuk be kívül és belül. A fűszereket (bors, sáfrány, gyömbér) keverjük össze a mézzel és a vörösborral, majd ezzel kenjük be vastagon a kappan bőrét. Kemencében vagy sütőben süssük aranybarnára, időnként locsolgatva a boros-fűszeres keverékkel.
A ma ismert étkezési sorrend (leves, főétel, desszert) még nem volt Mátyás korában, de rengeteg fűszert használtak a számos szósz készült a királyi konyhában: