promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt Mátyás király kedvenc étele, mutatjuk, hogyan készítsd el

Ez volt Mátyás király kedvenc étele, mutatjuk, hogyan készítsd el

Borítókép:  Promotions
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Mátyás király idejében még nem volt krumplipüré és kukorica saláta, de akadtak olyan ételek, amelyek után ma is megnyalnánk a tíz ujjunkat. 

Hunyadi Mátyás uralkodása idején a királyi udvarban és a nemesség körében az étkezések szórakoztató ceremóniával és gazdag fogásokkal zajlottak. Az ételek sokszínűségét a középkori európai konyha hatásai is befolyásolták, a húsfogyasztás kiemelkedően fontos volt. Szarvas, vaddisznó, őz, szárnyasok, például fácán, liba és kacsa bármikor kerülhetett a király tányérjára.

A böjti időszakban a halak kiemelten fontos alapanyagnak számítottak, a folyami pikkelyesek, mint a ponty és a csuka igen gyakoriak voltak. Bár a húsok domináltak, a zöldségek és gyümölcsök is jelen voltak az étrendben. A káposzta, a répa, a hagyma, az alma és a körte biztosa része volt Mátyás király menüjének. Az olyan fűszerek, mint a bors, a sáfrány és a gyömbér csak a leggazdagabbak kiváltsága volt.

Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával Mátyás király személyesen is benézett a konyhába, kedvenc ételeit megkóstolta, és véleményt mondott a fűszerezésről. 

Galeotto Marzio olasz humanista jól ismerte a király szokásait, egyik írásos feljegyzésében az áll, hogy a magyarok igencsak kedvelik a fűszeres ételeket: 

„Ugyanis igen nagy mértékben használnak sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat, borsot, gyömbért meg más fűszereket. A magyarok erőteljesebb és hevülékenyebb természetűek, nem helytelen tehát, hogy sok fűszerrel élnek, mert Avicenna szerint a forró vérűeknek valók a forró dolgok, és a helyes táplálkozás alapja mindig a megfelelően hasonló táplálék.”

Krumplipüré biztos nem volt Mátyás király asztalán

A paradicsom, a paprika, a burgonya, a bab és számos tökféle biztosan nem volt ismert a királyi udvarban, mert ezek a zöldségek csak később jutottak el Európába.

A különböző gabonákból azonban már többféle kenyeret, süteményeket sütöttek konyhában, inni pedig nem kútvizet, hanem bort ittak az előkelőségek. 

A korból fennmaradt Schenki kódex Mátyás udvarából, amely most a Müncheni Állami Könyvtárban található és négy olyan recept ír le, amelyik a király kedvence volt, ezért gyakran került az asztalára.

Az egyik közkedvelt recept Mátyás király korából a sült kappan:

Hozzávalók:

1 egész kappan (fiatal kakas)

Fűszerek: bors, sáfrány, gyömbér

1 dl vörösbor

2 evőkanál méz

Elkészítés:

A kappant tisztítsuk meg és sózzuk be kívül és belül. A fűszereket (bors, sáfrány, gyömbér) keverjük össze a mézzel és a vörösborral, majd ezzel kenjük be vastagon a kappan bőrét. Kemencében vagy sütőben süssük aranybarnára, időnként locsolgatva a boros-fűszeres keverékkel.

A ma ismert étkezési sorrend (leves, főétel, desszert) még nem volt Mátyás korában, de rengeteg fűszert használtak a számos szósz készült a királyi konyhában: