promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen sors várt Mátyás király feleségére a király halála után
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mátyás király özvegyére szomorú sors várt.

Mátyás király az egyik utolsó nagy magyar király volt, akiről számtalan legenda maradt fent, az utókor emlékezetében ugyanis a regnálása úgy maradt fent, mint az utolsó nagy aranykor a mohácsi vész előtt, a dicső kor, mely után az ország jelentős része az Oszmán Birodalom kezébe került. A Magyar Királyság pedig hosszú időszakra három részre szakadt, és a történelme örökre megváltozott még a nagy Habsburg-országegyesítés után is.

Mátyás király uralkodása alatt viszont Európa egyik legerősebb hatalmas volt, Mátyás király még Bécset is elfoglalta, ezt pedig előtte és utána sem ismételte meg senki a magyar történelemben.

Mátyás felesége a nápolyi születésű Aragóniai Beatrix volt, aki 1476 és 1490 között volt a magyar király hitvese. Haláláig hű társa maradt a királynak, ám később kegyetlen sors várt rá az új viszonyok közepette. I. Ferdinánd király lánya volt, műveltségéről pedig már korábban is rengeteget írtak, sőt, arról is több forrás ír, hogy a kapcsolatuk is nagyon harmonikus volt, a 14 éves korkülönbség ellenére is. Beatrix lenyűgöző kapcsolatai révén pedig a királyi udvarban a kor leghíresebb reneszánsz mesterei jártak,

a humanizmus egyik központja lett a Magyar Királyság.

Azonban Mátyás halála után azonnal brutális viszályok kezdődtek az ország területén, az osztrák herceg például azonnal támadást indított az ország ellen, hogy megszerezze a trónt.

A király halála után kísérletet tett a korona megszerzésére, majd Mátyás törvénytelen fia ellenében a későbbi II. Ulászlót támogatta a trónért vívott küzdelemben. Később Ulászló feleségül veszi, ám szándékosan elejtenek a szertartás közben hibákat, hogy később könnyen el tudjanak majd válni.

A későbbi történetírás bűnbakot faragott Beatrixból, és Mátyás nagyon sok hibáját neki rótták fel, sőt, még arra is van példa, hogy a király halálában játszott szerepét is hangoztatják.

Ám erre semmi bizonyíték nincs, hiszen Beatrix abban volt érdekelt, hogy Mátyás minél tovább éljen.

Hazatérve pedig látta azt is, ahogy családja elbukja Nápoly trónját a francia király által, így testvérének menekülnie kellett, végül pedig francia fogságban halt meg. Először Nápolyban, majd végakaratának megfelelően 17. században a Santa Maria de Poblet-templomban temették el, ám később az itt lévő királysírokat kifosztották, és a maradványokat is összekuszálták. Csak a 20. század közepén rendezik a temetkezés helyet.

(Forrás: Wikipedia, 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás