promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő dolgot lepleztek le Mátyás király halálával kapcsolatban – erről eddig senki sem tudott
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mátyás király uralkodását rengeteg legenda kíséri, de a halála is hagyott egy kis rejtélyt maga után.

Mátyás király mindössze 47 éves volt, amikor 1490. április 6-án meghalt Bécsben. Halálának körülményei a mai napig találgatásokra adnak okot. Vajon természetes okok miatt hunyt el, vagy valaki megmérgezte?

Mátyás király uralkodása alatt sokat tett Magyarország gazdasági, katonai és kulturális fejlődéséért. Megfékezte a bárókat, megreformálta az államháztartást, kiépítette a központi hatalmat és a zsoldos hadsereget (Fekete sereg), valamint támogatta a humanista műveltséget és a könyvnyomtatást. Hódító hadjárataival kiterjesztette országa határait, és megpróbálta létrehozni egy közép-európai nagyhatalmat.

Halálának évében azonban már sok ellensége volt, akik nem nézték jó szemmel ambiciózus terveit és kemény adópolitikáját. A legfőbb gyanúsított Aragóniai Beatrix volt, Mátyás második felesége, akivel nem volt boldog házasságban.

Beatrix nem tudott fiú örököst szülni Mátyásnak, és féltette saját vagyonát és jogait a király illegitim fiától, Corvin Jánostól. Egyes források szerint Beatrix mérget keverhetett Mátyás vagy italába, vagy ételébe amitől a király szenvedve halt meg.

Más források viszont természetes okokra vezetik vissza Mátyás halálát. A király már korábban is betegeskedett, és nem volt a csúcsformában.

A bécsi orvosok még azt is állították, hogy Mátyásnak szívinfarktusa volt, amit egy hosszú lovaglás válthatott ki. A legvalószínűbb azonban, hogy Mátyás király agyvérzésben halt meg.

A király éktelen haragra gerjedt, mikor az állott fügét megízlelte, s dühe szélütéshez, agyvérzéshez vezetett. Az eset azonban nem volt előzmény nélküli Mátyás életében.

„Egy nemrégiben előkerült ferrarai követjelentés szerint a királyt 1486 februárjában, tehát négy évvel halála előtt, nem sokkal a budai országgyűlés feloszlását követően gutaütés érte, amelynek következtében többnapi ápolásra szorult, és csak a hónap második felére tudott felkelni, lakhelyét elhagyni. Az ekkori betegség pontos részletei nem derülnek ki olyan részletességgel, mint Bonfininél, azonban az uralkodónak a két előző hónap bőven adott okot a bosszankodásra, dühöngésre”

- idézte a Történettudományi Intézet Antonio Bonfini jegyzetét.

Tehát Mátyás király kapott még halála előtt négy évvel egy kisebb agyvérzést, amit aztán követett a végzetes, amivel már nem tudtak mit kezdeni az orvosai. A király április 4-én lett rosszul, és kétnapos szenvedést követően, április 6-án halt meg. A lenti videóban Szilágyi Béla László ennél is alaposabban körbejárja Mátyás király halálát, szóval érdemes meghallgatni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás