promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltárult Mátyás király féltve őrzött titka, halála napjáig átkozta magát ezért a magyarok kedvenc uralkodója
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mátyás király soha nem tudta megbocsátani magának, amit eltitkolt szeretőjével tett.

Hunyadi Mátyás 14 éves volt, mikor feleségül vette Podjebrád Katalint, a cseh kiráy, György lányát. Házasságuk nem tartott sokáig, Katalin nagyjából egy évvel később gyermekágyi lázban meghalt, majd újszülött fiúgyermeke is követte őt.

Mátyás király ezek után vetette bele magát az életbe. A magyar uralkodó nagy nőcsábász hírében állt, hiszen folyamatosan más és más asszony társaságát élvezte. Bár rengeteg szeretője volt, csupán Edelpeck Borbálát említik a történelemkönyvekben, hiszen a steini gazdag polgár lánya volt az, aki 1473. április 2-án megszülte közös gyermeküket, Corvin Jánost.

Az uralkodó 1470-es bécsi látogatása során ismerte meg Borbálát, és miután szeretők lettek, elhozta magával Magyarországra, ahol évekig együtt éltek. Az udvarban persze nem nézték jó szemmel, hogy Mátyás nem egy vele egyenrangú nővel él, ráadásul Corvin Jánost sem akarták elfogadni törvényes trónörökösnek, ezért gyorsan kerestek a királynak egy új feleséget - ez volt Aragóniai Beatrix.

Ez az a történet, amit mindenki jól ismer, azonban Hunyadi Mátyás életének vannak olyan eltitkolt lapjai, amik teljesen ismeretlenek. Bár hivatalosan csak Edelpeck Borbála ismert az uralkodó megszámlálhatatlan szeretői közül,

legenda szól egy Eszter nevű nőről is, aki öngyilkos lett Mátyás miatt.

Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye határában fekszik Rábakecöl, a kapuvári járás legdélebbi települése, amit régen a Rábaköz Nyírségének is neveztek. Ennek a kis falunak igen gazdag történelme van; első írásos említése 1162-ben található a levéltári feljegyzésekben. Annak idején királyi várbirtok volt, amit az utolsó Árpád-házi királyunk, III. András 1291-ben Kapu várához csatolt. A községet szinte teljesen kipusztította az 1594. évi törökjárás - csupán 9 fő tudott elmenekülni, akik az erdei mocsárban rejtőztek el.

Bár a 17. század elején az emberek újra visszatelepültek a faluba, a kuruc-labanc háború elnéptelenítette és tönkretette Rábakecölt. Az 1800-as évek elején aztán ismét jelentős számú lakosság élt itt, akik erdőirtásba kezdtek (emiatt kitűnő talajú szántőföldek alakultak ki). A területet bérlő Eszterházyak 1886-ban létrehozták Miklós-majort, ahol a béreseiket telepítették le, majd később Aranyos-major és Szúnyog-major is megalakult, ezzel szinte teljes gazdasági vertikumot alakítottak ki a területen.


Rábakecöl történelmi hagyományainak nyomait viseli a Rába-part töltése is, amit a helyiek Eszterúnak hívnak. Ehhez az elnevezéshez egy olyan legenda tartozik, ami Hunyadi Mátyás eltitkolt szeretőjével kapcsolatos. Az a beszéd járja ugyanis, hogy a magyar királynak volt egy Eszter nevű szerelme is, akit az uralkodó a legnagyobb titokban tartott. Természetesen ez a szerelem beteljesületlen volt, és ez teljesen tönkretette lelkileg a Rábaközben élő nőt. Eszter végül öngyilkos lett, a folyóba vetette magát. A szóbeszéd szerint miután Mátyás tudomást szerzett a nő haláláról, kiment a Rábához, és azt kiabálta, hogy

„Eszter óóó óóó”

- később ebből alakult ki az Eszterú kifejezés, ami után a töltés is a nevét kapta.

Mivel egy helyi legendáról van szó, semmilyen feljegyzés nem bizonyítja azt, hogy Mátyás királynak valóban volt egy eltitkolt, Eszter nevű szerelme, de tekintve, hogy milyen sok nővel volt dolga az egykori uralkodónak, nem kizárt, hogy valóban igaz a szóbeszéd.


(forrás: rabakecol.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás