promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Természeti katasztrófát okozott egy diák földre ejtett uzsonnája, Amerika nagykoponyái foglalkoznak az elhajított zacskóval

Természeti katasztrófát okozott egy diák földre ejtett uzsonnája, Amerika nagykoponyái foglalkoznak az elhajított zacskóval

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az egyik diák szemetelt, földrengés is lehet belőle.

Mindenki szívesen múlatja az idejét szebbnél szebb természeti helyszíneken, ennek viszont megvannak a feltételei, aminek a betartása mindenkinek az érdekeit szolgálja. Nem lehetnek ez alól kivételek a diákok sem, egyikük pedig most egy igen nagy slamasztikát okozott az egyik népszerű Nemzeti Parkban.

A Carlsband Cavers nemzeti parkban "súlyos gondatlanság történt.

Miután egy szórakozott diák egy zacskó Cheetost hagyott a Carlsbad Caverns mélyén, a Nemzeti Park Szolgálat (NPS) szigorú figyelmeztetéssel reagált. Nem csak a csúnya szemét és a műanyagszennyezés az egyetlen probléma ,ennél sokkal komolyabb dologra figyelmeztettek; a hulladék jelentős hatással lehetett az ősi barlangrendszer tágabb ökoszisztémájára.

A zacskónyi élelmiszert a Carlsbad Caverns úgynevezett Big Roomjában dobták le, amely a térfogatát tekintve Észak-Amerika legnagyobb egyes barlangterme, és amelynek megközelítése körülbelül egy órás föld alatti gyaloglást igényel.

A szigorú figyelmeztetés ellenére szemeteltek.

A nedves barlang gödreiben hagyva a teli zacskó sajtos rágcsálnivaló apró lökéshullámot küldött a helyi ökoszisztémába.

„A feldolgozott kukorica a barlang nedvességétől megpuhulva tökéletes környezetet alkotott a mikrobiális élet és a gombák számára. A barlangi tücskök, atkák, pókok és legyek hamarosan ideiglenes táplálékhálózatba szerveződtek, szétosztva a tápanyagokat a környező barlangban és képződményekben. A penészgombák feljebb terjednek a közeli felszíneken, gyümölcsöznek, elpusztulnak és bűzlenek. És a körforgás folytatódik” - írta az NPS egy Facebook-bejegyzésben."

„Az emberi szemszögből nézve egy kiömlött uzsonnazsák jelentéktelennek tűnhet, de a barlang élővilága számára világmegváltó lehet” - magyarázták. A vadőröknek 20 percet kellett eltölteniük azzal, hogy óvatosan eltávolítsák a szemetet és a penészt a barlang felszínéről, remélhetőleg elkerülve a barlangra gyakorolt maradandó hatást.

A barlangban hagyott szemét globális üzenetet hordoz.

„Kicsik és nagyok, mindannyian hagyunk nyomot magunk után, bárhová is megyünk. Mindannyian hagyjuk a világot jobb helyként, mint ahol találtuk” - tette hozzá az NPS.

A szemét nagy probléma az amerikai nemzeti parkokban. Évente több mint 300 millió ember látogat el ezekre a helyekre, ami közel 70 millió tonna szemetet termel.

A barlangok különösen érzékeny környezetnek számítanak. A külvilágtól nagyrészt elzárva, a barlangok rendkívül alkalmazkodott, endemikus és érzékeny élőlények gazdag választékának adnak otthont. Ha egy újdonság kerül a keverékbe, az gyökeresen felboríthatja a biológiai sokféleség egyensúlyát.

E probléma híres példája a délnyugat-franciaországi Lascaux-barlangban bontakozott ki, amely a világ leghíresebb őskori barlangfestményeinek ad otthont. Miután az 1940-es években felfedezték, kutatók és turisták hadait vonzotta, akik viszont megemelték a barlang hő- és páratartalmát, miközben új mikroorganizmusokat hoztak be. A gombák és a zuzmók az új légkörben virágoztak, és jelentős károkat okoztak számos falfestményben.

Az 1960-as évekre a Lascaux-barlangot lezárták a nagyközönség előtt, hogy megakadályozzák a festmények további károsodását, és a 18 000 éves műalkotásokat a mai napig acélajtók és biztonsági kamerák védik.

Reméljük, hogy senki sem hagyott odalent rágcsálnivalót...

A cikkben említett különleges nemzeti parkról itt tudsz megtekinteni egy videót:

Forrás: iflscience.com