promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Azt hitték barlangban járnak, majd óriási karomnyomokat vettek észre maguk mellett

Azt hitték barlangban járnak, majd óriási karomnyomokat vettek észre maguk mellett

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Első ránézésre egy közönséges barlangnak tűnt, ám egy egészen meghökkentő dolog derült ki az eredetéről.

15 évvel ezelőtt egy farmer épp a kukoricaföldjén dolgozott munkagépével, ám hirtelen a traktor megsüllyedt a talajban és oldalra dőlt. A farmernek ötlete sem volt, hogy mi történhetett, így kiugrott a járműből, hogy megnézze, miben akadhatott el. Legnagyobb meglepetésére észrevette, hogy a traktor kereke mélyen a talajba süllyedt.

Kicsit közelebb ment, mire a traktor még lejjebb csúszott a talajban és beszakította azt. A föld alatt pedig egy szokatlan üreg húzódott meg. A farmer azonnal értesítette az illetékeseket, mire több kutató is ellátogatott a helyszínre, ám akkor még ők sem tudták, hogy mivel állnak szemben.

A helyszínen aztán rádöbbentek, hogy egy közel 2 méter magas, majdnem 2 méter széles és körülbelül 15 méter hosszú alagút fut át a mezőn, közvetlenül a gazda háza alatt. A furcsa alagút falain azonban ismeretlen eredetű, hatalmas karomlásnyomokra bukkantak, melyeket elnézve azonnal tudták, hogy ez bizony nem ember műve.

A szakértők kiderítették, a farmer a paleontológia egyik legrejtélyesebb helyszínére bukkant: egy őskori megafauna alagutat fedezett fel.

Érthető módon mindenki tudni akarta, mégis hogyan ki, vagy mi által kerültek a falakra a gigantikus karmolásnyomok. Erre pedig Luiz Carlos Weinschutz geológus, a gazda birtokát felkereső tudósok egyike adta meg a választ: egy óriás lajhár vagy egy óriás tatu műve az unortodox sorminta az alagút falain; a karmolások pedig legkevesebb 10 ezer évvel ezelőtt kerültek oda.

Tanulmányok és kutatások szerint a szóban forgó ősi lények, az óriás lajhárok a kutatók leírásai szerint olyanok voltak, mint "elefánt méretű hörcsögök", és nagyon távol álltak a ma is ismert, fákon élő, nyugodt életmódot folytató lajhároktól: akár 4 méter hosszúra is megnőhettek, négykézláb jártak, de egyes példányok képesek voltak arra is, hogy két lábon álljanak és úgy is közlekedjenek.

Forrás: BBC