promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ősi barlangrajz leplezi le, hogy kikkel éltek együtt az emberek a Földön több ezer évvel ezelőtt

Ősi barlangrajz leplezi le, hogy kikkel éltek együtt az emberek a Földön több ezer évvel ezelőtt

Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Rémisztő fenevadak uralták akkoriban a világot.

A civilizációk hajnaláról meglehetősen kevés lelete van az emberiségnek, sokszor csak mondákból és népi legendákból tudnak tájékozódni a tudósok. Minden egyes kézzel fogható bizonyítéknak fontos szerepe van, hogy megértsük a történelmünk korai szakaszát és fel tudjuk térképezni a fejlődésünket.

Ilyen fontos bizonyítékok a barlangrajzok is, amelyek az emberiség egyik leginkább primitív időszakából szolgáltatnak érdekes információkat. Egyes rajzokból arra lehetett már következtetni, hogy idegen lények rótták a Földet, más rajzokból pedig azt lehetett levonni, hogy óriás állatok lehettek közöttük.

Egy 20 000 évesre becsült barlangrajz például egy óriási földi lajhárt mutat, egy olyan lajhárfajt, ami körülbelül 10 000 éve kihallhatott. A Kolumbiában felfedezett barlangrajzon látszik, hogy az óriáslajhár a kölykével van, feltehetően védelmezi azt az emberek és a többi állat elől.

A helyszín, ahol ezt a lajhárt ábrázoló rajzot is felfedezték, a Serrania de la Lindosa nevet viseli és az Amazonas Esőerdő kolumbiai szakaszában található. Ez egy olyan, 13 kilométer hosszúságú hegyoldal, amelyet több tízezer ilyen barlangrajz fed, mindegyik egy-egy történetet mesél el a régi időkből.

Viták vannak azonban annak tekintetében, hogy milyen idősek lehetnek ezek a rajzok: egyes becslések szerint 20 000 évesek, más saccolások 12 600 év körülire teszik, megint más vélemények szerint pedig mindössze az elmúlt 500 évben pingáltak oda a helyi őslakosok. A helyet még a 19. században fedezték fel először, az 1980-as évekig azonban még csak fénykép sem nagyon készült róla.

Aki a rejtélyes hegyoldalról szeretne videót nézni, kattintson ide: