promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúnya megcsalás: egy barlangrajz buktatta le a hűtlen ókori egyiptomi királynőt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szemtelen közösülés egy barlangrajzon, Hatsepszut királynő úgy néz ki, hogy félrelépett az építészével.

Az illusztris Hatsepszut királynő, az ókori Egyiptom egyik legerősebb és leginnovatívabb női fáraója, régóta lenyűgözi a tudósokat és a nagyközönséget egyaránt. Nemcsak ambiciózus építési projektjei és példátlan uralkodása miatt, hanem a magánélete sem volt átlagos. Pletykák kaptak szárnyra, hogy gyengéd szálak fűzik a főépítészhez, Senenmuthoz. A Deir el-Bahriban található halotti templom közelében a közelmúltban felfedezett leletek némi fényt deríthetnek – vagy legalábbis további pletykáknak adnak teret miszerint szexuális szerelmi viszony volt közöttük.

A TITKOS GRAFFITI

A templom melletti félreeső barlangban elrejtve, amely a munkások pihenőhelyeként szolgált a templom építése során, a régészek feltártak egy falfirkadarabot, amely elég huncut módon ábrázolja a Fáraó nőt és főépítészét.

A faragvány, bár évezredek alatt sokat kopott, egy férfit és egy nőt ábrázol meglehetősen 18+-os helyzetben. Noha a képek nincsenek nevesítve, a kontextus ijesztően hasonló jegyekkel rendelkezik, amelyből igencsak felismerni a Fáraónőt fejdíszében és szeretőjét.

SENENMUT ÉS HATSEPSZUT: TÖBBEK, MINT EGYSZERŰ BARÁTOK?

Hatsepszut és Senenmut szoros kapcsolatát jól dokumentálják az ókori feliratok és domborművek. Senenmut főépítészként és királyi tanácsadóként felügyelte Hatsepszut ambiciózus építészeti törekvéseit, beleértve a híres halotti templomának építését. De vajon a kapcsolatuk pusztán szakmai volt?

Ez a szemtelen graffiti azt mutatja, amint Senenmut elviszi Hatsepszut királyt hátulról?

Tekintettel a súlyos cenzúrára és a művészi és írott ábrázolások feletti ókori egyiptomi jogdíjra, ezek a nyomok szándékosnak tűnnek. Lehet, hogy ez az aljas graffiti egy munkás lázadása, bólintás a munkások között keringő suttogásokra és pletykákra?

Bár soha nem tudtuk teljesen megerősíteni a Hatsepszut és Senenmut közötti kapcsolat természetét, ez a graffiti káprázatos bizonyíték arra, hogy az emberek már akkor találgattak és pletykáltak róluk. A vezetők és uralkodók privát szférája a történelem során korszaktól függetlenül mindig is érdekelte az embereket.

Azonban, mint sok régészeti felfedezés, ez a graffiti is annyi kérdést vet fel, amennyire választ ad. Lázadó cselekedet volt? Egy egyszerű firka egy unatkozó munkástól? Vagy talán a csodálat, a bűvölet vagy akár az irigység megnyilvánulása?

A nő ezen a faragványon, amelyen egy férfi és egy nő szexelnek vastag királyi parókát visel, ami arra utal, hogy maga Hatsepsut.

A Hatsepszut királynő halotti temploma melletti szemérmetlen graffitiket megerősíti, hogy az ókori világ nem volt olyan merev vagy konzervatív, mint gondolnánk. A monumentális szobrok, hatalmas templomok és hivatalos feliratok mögött emberek voltak kíváncsiságukkal, pletykáikkal és szerelmeikkel.

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás