promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 híres feltaláló, akiket a saját találmányuk ölt meg
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Összeállítottunk egy rövid listát azokról a zseniális mérnökökről, tudósokról és régimódi vakmerőkről, akik saját ötleteik áldozatául estek.

A találmányok tudományosan és gazdaságilag is előre viszik az emberiséget, így a próbálkozások végeláthatatlanok, ha a találmányokra gondolunk. Nem meglepő módon gyakran a feltaláló az, aki a találmányokat teszteli, de ezen találmányok némelyike ​​ halálos kockázatot rejthet magában, amire sajnos számtalan példa van. Összeállítottunk egy rövid listát azokról a zseniális mérnökökről, tudósokról és régimódi vakmerőkről, akik saját ötleteik áldozatául estek.

1: "A repülő szabó" leugrott az Eiffel-toronyról, és megpróbált repülni a ruháiból készült ejtőernyőjével.

Forrás: Public Domain / Wikipédia

A francia szabó/ feltaláló, Franz Reichelt egy "ruha-ejtőernyőt" tervezett. Találmányának tesztelésére 1912-ben leugrott az Eiffel-toronyról. Repülése sikertelen volt. Reichelt engedélyt kapott erre a kísérletre a párizsi rendőrségtől, bár az volt a az első gondolatuk, hogy próbabábut fog használni a kísérlethez. Sajnos belehalt a zuhanásba.

2. Az első hőlégballonos meghalt a La Manche csatornán való átkelés közben.

Forrás: Rozier és Marquis d'Arlandes első ballonrepülése. (Public Domain / Wikipédia)

Jean-Françoise Pilâtre de Rozier 1783-ban önként jelentkezett az első emberi hőlégballonos repülésre, mert ezt a megtiszteltetést, nem akarta másnak átengedni. A repülés a nemzetközileg is híressé tette, és ennek a csábításnak nem tudott ellenállni.

Később azonban ketten elsőként lépték át hőlégballonnal a La Manche csatornát, és új nemzetközi hírességeknek számítottak kiütve a nyeregből Roziert.

Pilâtre de Rozier irigykedve nézte őket, és így, hogy már nem volt a figyelem középpontjában, megalkotta a Rozière léggömböt, hogy megoldja az előző kísérletek problémáit. De valami rejtélyes hiba történt a La Manche csatornán való átkelési kísérlete során, és repülés közben meghalt.

3. A kocogás népszerűsítéséért felelős férfi egy reggeli kocogás közben halt meg.

James "Jim" Fixx elindította a kocogást, miután számos fitneszkönyvet publikált, köztük a "The Complete Book of Running"-t.

Egy kocogás közben "masszív" szívroham után hirtelen meghalt.

Ironikus módon Fixx valójában azért kezdett el kocogni, mert aggódott a szívbetegségekre való örökletes hajlam miatt. Apjának 35 évesen szívproblémái voltak, majd 43 évesen szívrohamban meghalt.

4.  A Qin-dinasztia kancellárja kidolgozta az „Öt fájdalom” nevű kivégzési módszert – és később ugyanezzel a módszerrel végezték ki.

Li Si, a Qin-dinasztia kancellárja a Krisztus előtti harmadik században kitalálta az "Öt fájdalom" (más néven "öt büntetés") kínzási módszert: az áldozat homlokát megbélyegezték; aztán levágták az orrát; aztán levágták a lábát; aztán kasztrálták; majd kivégezték.

A császár halála után Li Si és Zhao Gao eunuch úgy döntött, hogy felülírja a császár kívánságait, és saját választott hercegüket ültetik be utódként. Zhao Gao ezután Li Si-t az Öt fájdalom módszerével végeztette ki.

 5. A legenda szerint egy 16. századi kínai önkormányzati tisztviselő 47 rakétát kötött egy székhez, és megpróbált a Holdra repülni.

Egy kínai legenda szerint Wan Hu, a Ming-dinasztia idején a helyi önkormányzat egyik tisztviselője a Holdra akart utazni. Kínában egészen 1232-ig számoltak be rakéták használatáról (ameddig a kínaiak háborúban álltak a mongolokkal). Ennek eredményeként lehetséges, hogy Wan Hu hozzáfért rakétákhoz.

Azt mondták, hogy két sárkányt és 47 lőporral töltött rakétát rögzített egy székhez, és 47 szolgát kért meg, hogy gyújtsák meg a rakétákat. A legenda szerint „hatalmas robbanás” történt – Wan és mestersége eltűnt örökre. Nem világos, hogy a Wan Hu sztori igaz-e, de egy holdkrátert a tiszteletére Wan-Hoo-nak neveztek el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás