promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitottak egy ötezer éves barlangot, az emberiség ősi titkára leltek a szakértők, azonnal ki is próbálták

Felnyitottak egy ötezer éves barlangot, az emberiség ősi titkára leltek a szakértők, azonnal ki is próbálták

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ősi titokról rántja le a leplet a legújabb felfedezés.

Lenyűgöző felfedezésre bukkantak Kenyában: sziklába vájt gödrök ősi játéktáblákat rejtenek. Veronica Waweru, a Yale Egyetem régésze helyi öregek tippje alapján talált rá a rejtélyes játéktáblákra. A kutatók feltételezése szerint a faragott lyukakat pásztorok akár 5000 évvel ezelőtt is használhatták mancala játékra, egy ősi stratégiai játékra, amely rendkívül népszerű volt a térségben. A Lewa Vadvédelmi Terület gyönyörű táján fellelt játéktáblák a játék és a történelem lenyűgöző összefonódását tárják elénk.

A mancala egy két játékos számára kifejlesztett játék, melyet egy táblán játszanak. A tábla két, egyenként hat gödörből álló sorból áll. A játékosok célja, hogy a saját oldalukon lévő gödröket megtöltsék, míg ellenfelük gödreit üresen hagyják. A játék akkor ér véget, ha az egyik játékosnak elfogynak a gödreiben lévő kövek. A győztes az a játékos, aki a legtöbb kővel rendelkezik a mancala gödrében.

A kenyai felfedezés nem csupán a játékosság örömét tárja elénk, de egy rég letűnt kor életébe is betekintést enged, ahol az emberek játékkal és szórakozással töltötték idejüket. Az ősi mancala játékok ma is hódítanak a világon, és ezek a kőbe vájt játéktáblák a múlt magával ragadó birodalmába repítenek minket. A gödrök mélyén rejtőzködő titkok és az egykor itt játszó  élő emberek izgalmas felfedezésre hívnak.

Waweru és csapata további kutatásokat végez a területen, melyek újabb rejtélyeket tárhatnak fel. A medence környékén található ősi temetkezési hely újabb információkkal szolgálhat az ősi mancala játékokról és használóikról. Talán ezek a játékok és a mögöttük álló történetek éppoly izgalmasak és megindítóak, mint a mai modern világban játszott játékok.

A múlt, a játék és az élet titkai talán sosem voltak ennyire közel egymáshoz, mint most, amikor a kenyai ősi mancala játéktáblák rejtélyeit kutatjuk.

Nézd meg az alábbi videóban, hogyan működik az ősi mancala játék:

Forrás: smithsonianmag