promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató körök az afrikai sivatagban - meg lehet végre a tudományos oka?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő rejtély tartja izgalomban a tudósok a forró Afrikában.

Az afrikai Namíbiában elképesztő rejtély tartja izgalomban a tudósokat. A namíbiai tündérkörök geológiai képződmények, melyek a Namíbiai-sivatagban találhatók. Kör alakú mélyedésekből állnak, melyek különlegesen festői képet nyújtanak.

A tündérkörök átmérője néhány métertől akár 100 méterig is terjedhet. Az egyéni képződmények közötti távolság is változó, de általában 2-10 méterre becsülhető. A tündérkörök kialakulásának pontos oka még mindig vitatott, de a legelfogadottabb elmélet szerint a növények közötti konkurencia és a talaj vízmegoszlása játszik szerepet.

A tündérköröket az esőzések és a száraz időszakok váltakozása hozza létre. Az esőzések idején a környező talajba jutó víz elősegíti a növények növekedését, de a száraz időszakokban a növényeknek nehéz a vízforrásokért harcolniuk. Ennek eredményeként a növények a középső részen elpusztulnak, így kialakul a kör alakú űr, amit a környező növények nem tudnak betölteni.

A tündérkörök látványa lenyűgöző, hiszen a homok területein szabályos koncentrikus köröket alkotnak. Emiatt sokan úgy vélik, hogy ezek a képződmények természetfeletti eredetűek vagy valamilyen spirituális jelentőséggel bírnak. A helyiek néhány legendában és babonában hisznek, melyek a tündérkörök elhagyása vagy megzavarása után állítólag bekövetkező balszerencsétől és betegségektől óvnak.

A namíbiai tündérkörök nem csak látványosságuk miatt vonzzák a turistákat, hanem azért is, mert felkutatásuk és tanulmányozásuk révén jobban megérthetjük a természet számos rejtélyét. Számos kutatás folyik a tündérkörök kialakulásának folyamatáról és hatásairól, hogy ezáltal jobban megismerhessük a természet változatosságát és összetettségét.

Forrás: independent.co.uk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás