promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő, amit találtak egy barlang mélyén, a NASA tudósainak kellett közbeavatkozniuk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő mit találtak a barlang mélyén.

Mexikóban, a Naica-bányában rejtőzik a természet egyik lenyűgöző csodája: a Kristálybarlang. A barlangot akkor fedezték fel, amikor bányászok rutinszerű munkálatok során egy rendkívüli és rejtélyes kamrára bukkantak. A hatalmas szelenitkristályokból álló képződmények lélegzetelállítóak, és azóta is lenyűgözi a tudósokat és a felfedezőket.

A Kristálybarlang titkainak feltárása nemrég kezdődött, bár a bányászok már több mint egy évszázaddal ezelőtt is tudtak a barlang létezéséről. Az értékes ásványok után kutatva véletlenül felfedezték a szelenitkristályokat tartalmazó üregeket. A kristályok egy földalatti magmakamra fölött, mészkőszikla repedéseiben alakultak ki.

Körülbelül 26 millió évvel ezelőtt vulkanikus tevékenység alakította ki a Naica-hegységet. A magma felfelé törve anhidritet nyomott az üregekbe, amely 58 Celsius-fok feletti hőmérsékleten is stabil maradt. Ahogy a magma lehűlt, az anhidrit fokozatosan oldódni kezdett, ásványi anyagokkal gazdagítva a vizet. Így jöttek létre a ma látható csodálatos szelenit gipszkristályok.

A Kristálybarlang a természet erejének lenyűgöző példája. Itt találhatók a Föld legnagyobb természetes kristályai, amelyek akár 11,4 méter magasra is tornyosulnak és 12 tonnát is nyomhatnak. A kristályos padló, amelyet tökéletesen fazettált tömbök borítanak, tovább fokozza a látvány szürreális szépségét.

Az urán-tórium kormeghatározásnak köszönhetően a tudósok megállapították, hogy ezek a kolosszális kristályok körülbelül 500 000 évesek. A növekedési ütemük mérései azonban arra utalnak, hogy akár 1 millió évbe is telhetett, mire elérték jelenlegi méretüket.

A Kristálybarlangba való belépés nem veszélytelen. A perzselő 58 Celsius-fokos hőmérséklet és a 90-99%-os páratartalom miatt a környezet rendkívül embert próbáló. E barátságtalan körülmények ellenére a tudósok figyelemre méltó felfedezést tettek: a kristályokban régóta szunnyadó baktériumok és archaeák élnek. Bár ezek a mikrobiális lakosok 10 000 és 50 000 évvel ezelőtt kerültek a kristályokba, a NASA kutatói sikeresen újraélesztették őket laboratóriumi körülmények között.

A bányászati tevékenység megszűnésével a Kristálybarlang szintje fokozatosan megtelt vízzel, meghiúsítva a további feltárást. Ma ez a természeti csoda továbbra is rejtve marad az emberi szemek elől, titkait a földfelszín alatt őrzi – emlékeztetve a lábunk alatt rejlő félelmetes szépségre és rejtélyre.

Forrás: science.howstuffworks

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás