promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánktól egy köpésnyire fekszik a világ legmélyebb és legveszélyesebb barlangja
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg titkot rejt a világ legmélyebb barlangja.

Az Adriai-tenger keleti partján, Horvátországban található a Verjovkina-barlang, a Föld legmélyebb ismert barlangja. 2223 méteres mélysége több mint kétszerese a Kékes csúcs magasságának. Az orosz barlangászoknak 50 évbe és 30 expedícióba telt, mire 2018-ban elérték a rekordmélységet, de úgy vélik, még bőven van felfedeznivaló. A barlang a Gagra-hegység Arabika-masszívumában található, és a négy legmélyebb barlang egyike a világon.

A Verjovkina lenyűgöző földalatti kamrákkal büszkélkedhet, de sötét múltja is van. Számos barlangász került már életveszélybe a felfedezése során, és nem kevesen örökre odavesztek a mélyben.

(Forrás: Pinterest)

Egy barlangászcsapat új hasadékok feltárására és új állatfajok felfedezésére indult a Verjovkina belsejében. Három nappal később katasztrófa történt. A csapat két tagja vészhívást küldött a felszínre, figyelmeztetve őket a vízbetörés veszélyére. A táborban tartózkodó társak nem aggódtak, de hamarosan a sátruk körül egyre hangosabbá váló csobogás jelezte a bajt.

A Verjovkina-barlang lenyűgöző természeti csoda, de egyben könyörtelen és veszélyes hely is. A bátor felfedezők, akik a mélybe merészkednek, tudatában vannak a kockázatoknak, de a tudományos felfedezés és a rejtély megfejtése vonzása erősebb a félelemnél.

Magyarország legmélyebb barlangja a Bányász-barlang, amely a Bükk-hegységben található. A barlang bejárata 739 méter tengerszint feletti magasságban található, a függőleges kiterjedése pedig 303 méter, így ez a legmélyebb ismert barlang. Magyarországon. A barlangot 1952-ben fedezték fel, és azóta fokozottan védett terület.

A Bányász-barlang egy karsztbarlang, amely mészkőben alakult ki. A barlangban számos látványos képződmény található, beleértve cseppköveket, cseppköveket és heliktitek. A barlangban denevérek is élnek.

A Bányász-barlang nem nyitott a nagyközönség számára, de vezetett túrák keretében megtekinthető. A túrák a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán foglalhatók.

Forrás: New.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás