promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemerészkedtek a vajdasági barlangba, de amit ott találtak, az teljesen megdöbbentette a tudósokat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem túl messze kishazánktól található egy titokzatos barlang, rejtélyes felfedezésekkel.  

Kutatók egy lengyelországi barlangban ősi állatcsontok lenyűgöző gyűjteményére bukkantak, köztük egy barlangi oroszlán és egy mamut maradványaira is. A Szentkereszt vajdaságban található Paradicsom-barlang (Jaskinia Raj) Lengyelország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelyének számít.

A Paradicsom-barlang Lengyelország egyik leghíresebb és legfontosabb régészeti lelőhelye, de még mindig rengeteg titkot rejt. A barlangot az 1960-as években fedezték fel, és azóta is kutatják, de az elmúlt évtizedekben nem kapott kellő figyelmet.

A mostani kutatás célja, hogy feltárja Dél-Lengyelország őskori éghajlatának és környezetének változásait, és összekapcsolja ezeket az emberi települések 60-14 ezer évvel ezelőtti kialakulásával. A projekt keretében a kutatók több dél-lengyelországi barlangból származó leletet is elemeznek.

Bár eddig csak egy körülbelül 5 négyzetméteres területet tártak fel, a Paradicsom-barlangban már az első napokban lenyűgöző felfedezések születtek. A kutatók egy medve, egy barlangi oroszlán és egy mamut maradványait, valamint rénszarvasagancs töredékeket is találtak. Eddig összesen nagyjából 200 nagyméretű, jó állapotban megőrzött csontot dokumentáltak.

A kutatócsoport bízik benne, hogy az ásatás során még több, akár több ezer leletre is bukkanhatnak. A barlangból származó talajmintákat a Varsói Egyetem geológiai karához tartozó Európai Geológiai Oktatási Központban vizsgálják. A kutatók emellett egy hipotézist is igyekeznek alátámasztani, amely a barlangban talált rengeteg rénszarvasagancshoz kapcsolódik.

A hipotézis szerint a neandervölgyiek az összegyűjtött agancsokat barikádok építésére és a barlang bejáratainak védelmére használták. Megpróbáljuk igazolni, hogy ez lehetséges volt-e, és hogy valóban ugyanarról az időszakról van-e szó, amelyben a neandervölgyiek éltek.

A Paradicsom-barlang mészkősziklákban alakult ki, egykor egy sekély tenger fenekén, mintegy 360 millió évvel ezelőtt. A barlangban körülbelül 47 ezer cseppkő található, lenyűgöző látványt nyújtva a látogatók számára.

A kutatók bíznak benne, hogy a feltárások további lenyűgöző felfedezéseket hoznak majd, és segítenek jobban megértenünk a neandervölgyiek és a korai modern emberek életét Dél-Lengyelországban.

Forrás: newsweek

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás