promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szerelmi tragédia az erdélyi tónál, gyilkosságtól sötét a tó vize: évszázados legenda miatt tartják távol magukat a helyiek, a turisták imádják

Szerelmi tragédia az erdélyi tónál, gyilkosságtól sötét a tó vize: évszázados legenda miatt tartják távol magukat a helyiek, a turisták imádják

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Időnként még most is hallani a halott nő bosszúra éhes, kegyetlen sóhaját, sokan a partjára sem merészkednek.

Nincs a világon veszélyesebb dolog egy szerelmes nő bosszújánál. Hegyeketek tud megmozgatni, életeket dönthet romba és bármit a föld alá süllyeszt. Tudják ezt azok is, akik az Erdélyben található Fekete-tó környékén élnek, amely az egyik legismertebb legenda Közép-Európában, de varázslatos elemei miatt messzebbi kontinenseken is ismerik. Lássuk mit kell hát tudni erről a különleges, gyönyörű, de baljós és veszélyes természeti kincsről.

A Fekete-tó legendája Erdély egyik legismertebb és legtitokzatosabb története.

Számos változatban él a helyi hagyományokban. A Keleti-Kárpátokban található, Hargita megye és Kovászna megye határán. Nevét az évszázadok során többféleképpen magyarázták, és körülötte számos misztikus történet, legenda és népi hiedelem alakult ki.

A legenda mögötti tudomány.

A tó eredete természetes folyamatokhoz köthető, bár a népi legendák sokszor különleges erőket tulajdonítanak a kialakulásának. Valójában a Fekete-tó 1837-ben keletkezett egy földcsuszamlás következtében, amely egy közeli hegyoldalt a völgybe döntött, elzárva a Békás-patak folyását. Az így kialakult természetes gát mögött összegyűlt a víz, és létrehozta a tavat. A tó különlegessége, hogy még ma is látni lehet az egykori erdő fáinak maradványait, amelyek a vízből kiemelkednek, mint megkövült szellemek.

A tó elnevezése is számos értelmezést kapott. A természeti jelenségek magyarázata mellett az emberek hiedelmekkel és legendákkal is körülvették a tó létrejöttét. Egyik legismertebb legenda a tó fekete színére és a nevét adó „gyilkosságra” utal.

Egy be nem teljesedett szerelem, mely szörnyű véget ért.

A mítosz egy tragikus szerelmi történetről szól, amelyben egy szép pásztorlány és egy kegyetlen rabló szerepelnek. A történet szerint élt egy fiatal és gyönyörű pásztorlány, akit egy helyi rablóvezér szemet vetett. A rabló elrabolta a lányt, és egy közeli barlangba zárta, ahol feleségül akarta venni. A lány azonban ellenállt, mivel szíve egy másik férfihoz, egy helyi pásztorhoz húzott.

A legenda szerint a lány kétségbeesetten imádkozott az égiekhez, hogy szabadítsák meg őt ebből a szörnyű helyzetből. Kérése meghallgatásra talált, és isteni beavatkozásra a hegyek megmozdultak, földcsuszamlás indult, és a barlangra, a lányra és a rablóra is hatalmas mennyiségű föld és kő zúdult, eltemetve őket. A földcsuszamlás következtében a patak elzáródott, és a víz elöntötte a területet, létrehozva a Fekete-tavat. A legenda szerint a tó fekete színe a lány szenvedését és a tragikus események emlékét őrzi.

A szerelmes nő nem kaphatta meg, amit akart, így kő kövön nem maradt: fényűző palotája is elsüllyedt és a mélybe veszett.

Egy másik változatban a lány szerelméről, egy fiatal pásztorról szól a történet. A fiatal pár boldogan élt együtt, amíg egy nap egy ellenséges horda megtámadta a völgyet. A támadók megölték a pásztort, és a lányt elhurcolták. A lány fájdalmában és bánatában a tóhoz ment, és belefojtotta magát a mély vízbe. Azt mondják, hogy a tó azóta is szomorúan tükrözi a lány bánatát, és ezért kapta a nevét: Fekete-tó.

Az erdélyi néphagyományokban a Fekete-tóhoz számos természetfeletti jelenség is kapcsolódik. Sokan úgy hiszik, hogy a tó körül különleges energiák és szellemek lakoznak. A legenda szerint éjszakánként a tó vizéből a fákon függő kísérteteket észlelhetnek az arra járók, akik eltévedtek a hegyek között. Az éjszakai csöndben gyakran hallani lehet a hegyek között visszhangzó suttogásokat, amelyek a tóban eltemetett lelkek panaszkodó hangjai.

A turisták nem tágítanak, ám a helyiek mindig figyelmeztetik őket.

A Fekete-tó mára turisztikai látványosság lett, de a helyiek továbbra is őrzik a legendákat. Az erdélyi falvak lakói, valamint a környéken élők gyakran mesélik a történetet az oda látogató turistáknak, akik megcsodálják a tó nyugalmas és sejtelmes szépségét. Az emberek tisztelettel közelítik meg a tavat, hiszen a történetek és a tó természetes környezete miatt különleges misztikum lengi körül.

A Fekete-tó legendája egyszerre tragikus és misztikus történet, amely évszázadokon át öröklődött. Bár a tó természetes keletkezése tudományosan magyarázható, a néphiedelmek és a hozzá kapcsolódó történetek még mindig meghatározzák a tó körüli kultúrát. A történet egyszerre szól szerelemről, árulásról, természeti katasztrófáról és az isteni igazságszolgáltatásról, és továbbra is fennmarad Erdély egyik legismertebb és legérdekesebb legendájaként.

Itt megnézhetsz néhány csodálatos felvételt az ijesztő, valóban fekete víztükrű tóról.

Forrás: wikipedia.hu