promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási egyiptomi építményt fedeztek fel az űrből, a piramisokhoz semmi köze

Óriási egyiptomi építményt fedeztek fel az űrből, a piramisokhoz semmi köze

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A semmi közepén nőtt ki a földből, milliók életét változtathatja meg.​

Ha az űrből látható, emberek által alkotott építményekről esik szó, a piramisok témája garantáltan előkerül, hiszen a műholdfelvételeken könnyedén kivehetők a több ezer éves építmények, melyeket ma már szinte teljesen körbenőtt a hatalmas metropolisz, Kairó városa.

Ami szintén lenyűgöző látványt nyújt a magasból, közelebbről megnézve azonban már kevésbé szívderítő a látvány. Hatalmas nyomornegyedek, szeméthegyek és minden, ami egy zsúfolt, elavult infrastruktúrájú várossal járhat.

Aki csak képeken látja Kairót, vagy a főbb nevezetességekhez látogat el, ebből nem sokat vesz észre, ám aki alaposabban körbejárja a magyarországnyi lakosságú várost (ami az elővárosokkal együtt már kétszer ekkora lélekszámú), az megtapasztalhatja Kairó árnyoldalát is.

Nem véletlenül döntött úgy az egyiptomi kormány, hogy megoldást kell találni, a főváros ugyanis mostanra élhetetlenné vált, a népsűrűség viszont egyre csak növekszik, hiszen rengetegen tódulnak ide a munka reményében a vidéki településekről.

Az ország vezetése végül úgy határozott, hogy egy új fővárost építenek, amely Kairótól nagyjából 45 kilométerre fekszik.

Habár már most dollármilliárdokat költöttek a jövőbeli megavárosra, nevet egyelőre még nem találtak neki, de jelenleg ez a legkisebb probléma, sokkal nagyobb fejtörést okoz, hogy miként csökkentsék a Kairóra nehezedő nyomást.

A város főbb részei mostanra kiépültek, az úthálózatok mellett az űrből készült műholdfelvételeken már a nagyobb városrészek, valamint a New York-i Central Parknál kétszer nagyobb Green River Park is kivehető.

Khaled el-Husszeiny, a hatalmas projekt szóvivője már 2018-ban azt nyilatkozta, hogy Kairó tovább egyszerűen nem bővíthető, a hatalmas dugók és zsúfoltság pedig megbénítja a várost, melynek lakossága az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen nőtt. Az új főváros ugyanakkor csak némileg tudja majd enyhíteni a problémákat, ugyanis összesen 6 millió embernek biztosíthat otthon. A vélemények egy része szerint ráadásul a jövendőbeli lakosok a felsőbb rétegek közül kerülhetnek ki, így Kairóban továbbra is a szemét és a szegénység lehet majd az úr.