promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezermilliárdokból építettek magyar megyényi méretű szellemvárost a világ egyik legszegényebb országában

Ezermilliárdokból építettek magyar megyényi méretű szellemvárost a világ egyik legszegényebb országában

Borítókép:  YouTube
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A gazdagok bemutatóvárosának szánták, helyette az elképesztő mértékű pazarlás egyik szomorú jelképe lett.

Egyre több túlnépesedett nagyvárosban jönnek rá, hogy mind az infrastruktúra, mind pedig a lakhatás szempontjából tarthatatlanná váltak az állapotok. Egy új főváros kijelölése ilyenkor kézenfekvő döntésnek tűnhet ugyan, de egyrészt óriási összegekbe kerül a felhúzása, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy az elképzelés beválik.

A megapoliszok ugyanis nem véletlenül válnak azzá, az emberek javarészt a munka miatt költöznek ezek környékére, melyek többnyire gazdasági és kulturális központok is. Ezek lakosságát pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra átköltöztetni, főleg olyan helyekre, ahol drágább a megélhetés, és nincs elég munkahely a környéken.

Ezek az óriási projektek mégis egyre több országban feltűnnek, többek között Egyiptomban is megkezdték az új főváros felépítését, ami már most 6000 milliárd forintnak megfelelő összeget emésztett fel, és a borzasztóan túlzsúfolt Kairótól, a sivatag kellős közepén találjuk majd.

Utóbbi ugyan még a jövő zenéje, Mianmarban ugyanakkor már megépült Nepjida, aminek fővárosi mivoltáról még 2005-ben döntött a kormányzat, amely így ide is helyezte át székhelyét. A korábbi főváros, Jangon tehermentesítése azonban nem sikerült, továbbra is az 50 milliós ország legnépesebb városa maradt ugyanis.

Nepjida pedig hiába csaknem 7000 négyzetkilométeres, szinte kong az ürességtől, több ezer háztömbjében alig laknak, húszsávos sugárútja pedig teljesen kihalt. A jobb élet reményében sokan próbáltak a környéken letelepedni, ám az új lakásokra nincs pénzük, ezért a külvárosi nyomortelepeken húzzák meg magukat.

Természetesen az ide érkező külföldi delegációk mindezt nem látják, a kirakatváros pedig gyönyörű, új, az infrastruktúra viszont gyakorlatilag nem létezik, és csak a felső százezrek élvezhetik a végül 4 milliárd dolllárból épület patyomkin-város méregdrága előnyeit.