promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémálom a paradicsomban: üresen állnak a luxuskastélyok
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Álomszép város és mégsem lakik benne egy lélek sem. Te beköltöznél?

A Fekete-tenger partján, egy festői törökországi kisvárosban, Mudurnuban, 732 félig kész, elhagyatott titokzatos kastély emelkedik a domboldalon. Ez a Burj Al Babas, egy ambiciózus luxusprojekt romjai, amelynek egykor a Közel-Kelet leggazdagabbjainak földi paradicsoma lett volna.

A 2014-ben indult projekt célja egy olyan városrész létrehozása volt, amely a mediterrán hangulatot ötvözi a királyi luxussal. A gótikus stílusú villák tetőterasszal, jakuzzikkal és lenyűgöző kilátással kecsegtettek a buja török erdőre. A fejlesztők a Közel-Keletről érkező tehetős befektetőket célozták meg, akik európai luxust kerestek.

Azonban a projekt hamarosan nehézségekbe ütközött. A helyiek tiltakoztak a kastélyok esztétikája és a környezeti károk miatt. A török gazdaság hanyatlása is sújtotta a projektet, a Sarot Group fejlesztőcég 2019-re 27 millió dolláros adósságba süllyedt. A befektetők elpártoltak, a munkálatok leálltak, a Burj Al Babas pedig félkész állapotban maradt.

A ma látható kép hátborzongató: üres kastélyok sorakoznak a domboldalon, a tereprendezés befejezetlen, az épületek romladozni kezdenek. A Burj Al Babas a meghiúsult álmok és a pazarlás szimbólumává vált.

A projekt kudarca számos tanulsággal szolgál. Egyrészt rámutat az ambiciózus fejlesztési projektek kockázataira, másrészt kiemeli a gazdasági és környezeti tényezők fontosságát. A Burj Al Babas figyelmeztető példa a jövőbeli beruházók számára, hogy a luxusálmok megvalósítása nem mindig egyszerű, és súlyos következményekkel járhat.

A szellemváros jövője bizonytalan. A Sarot Group továbbra is bízik a projekt befejezésében, de a befektetési kedv alacsony, a gazdasági helyzet pedig továbbra is instabil. A Burj Al Babas valószínűleg még sokáig kísérteni fogja Mudurnu városát, mint a meghiúsult ambíciók és a törékeny álmok emlékműve. Ha egyszer elkészülnek a projekt, te beköltöznél egy ilyen luxus ingatlanba?

Forrás: Burjalbabas

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás