promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szellemvárosok Magyarországon: üres utcák, elhagyatott lakóépületek, helyek, ahol még a madár se jár
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon, hogyan történhet meg, hogy kihal egy település? Miért marad fent üresen? Mi most lerántjuk a leplet.

Többféle oka lehet annak, ha kihal egy település.

Az atomkatasztrófa az egyik olyan ok, ami miatt percek alatt váltak teljesen elnéptelenedetté városok. A csernobili atomkatasztrófa után tömegek hagyták el otthonaikat, hogy messze kerüljenek a veszélyessé vált zóna epicentrumától, ezért a város egyik napról a másikra vált teljesen üressé, a lakóknak pedig mindenüket hátrahagyva kellett menekülniük az életükért, és új életet építeni egy ismeretlen helyen, úgy, hogy tisztába voltak vele, soha többé nem térhetnek haza.

A Magyarországi iszapkatasztrófa tragédiája okán több falu lakossága csökkent, de az is megtörtént, hogy végleg nullára apadt egy lakosság száma az ipari terület bezárása után.

Gyertyánvölgy

A kitelepülés egyik oka lehet, ha egy korábban ipari falunak megszűnik a létjogosultsága üzemi szempontból. A bükki Hór-völgy korábban a környék legfontosabb üveggyártó települései közé tartozott. Maga a dolgozók hozták létre Gyertyánvölgy községét, melynek összes lakója kizárólag a gyárban végzett munkájuk által biztosította megélhetésüket. Sokan külföldről érkeztek a gyárba és telepedtek le Gyertyánvölgyben. Azonban a nagyüzemi gyártás megjelenésével, ellehetetlenült az üveghuták helyzete és 1896-ban végleg bezárt.

A munka nélkül maradt lakosok családjukkal együtt tovább álltak új megélhetést keresni, így a falu teljesen elnéptelenedett.

Nagygéc

41 éve a Szamos teljesen elöntötte Nagygéc községét. A lakosokat éjjel, álmukban érte az áradat, fejvesztve menekültek mindent hátrahagyva. Azóta szellemfaluként emlegetett kisközség teljesen üres.

Iharkút

Van, hogy a politika tesz teljesen üressé egy falut. Iharkutat egy teljesen rendezett körülmények között megszervezett kitelepítés tette szellemfaluvá, mivel a bakonyi kis falut hatalmas bauxitlelőhellyé nyilvánították és a lakosságot átköltöztették a szomszédos falvakba az épületeket pedig lebontották a bányák miatt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás