promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ki építette az egyiptomi piramisokat? Itt egy felkavaró válasz

Ki építette az egyiptomi piramisokat? Itt egy felkavaró válasz

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Thoth rejtélyes smaragdtáblái végre megválaszolhatják a több évezredes kérdést.

Megannyi titok rejtőzik az egyiptomi piramisok falai között, melynek többségére még ma sem tudnak választ adni a régészek. Hiába a modern eszközök, a fáraók olyan titkok birtokában voltak, amik a mai napig képesek fejtörést okozni. A válaszok a régmúltban rejtőznek, és olyan tárgyak adhatnak rá magyarázatot, mint például a Tabula smaragdina, vagyis a Smaragdtábla, melyet egykoron Hermész Triszmegisztosz egyiptomi sírjában fedeztek fel.

Hermész alakja önmagában is mitikus, hiszen nem egy nevet, hanem egy beavatási fokozatot jelent, és maga a fellelt tábla is elkeveredett a történelem sodró eseményei alatt, a tartalmát azonban legalább ismerjük. A mítosz szerint Thoth - az istenek írnoka - állította össze a táblákat, összesen 42 darabot.

Ezeken a világegyetemet uraló elveket írta le, majd elrejtették azokat, hogy földi halandók ne találják meg azokat. Erre csak Thoth lehet képes, amikor visszatér, hogy újból egyesítse a titokzatos írásokat, melyek közül ma csak részleteket ismerünk:

„Megépítettem a Nagy Piramist, a földi erők piramisának mintájára, örökké, hogy megmaradjon az idők során. Benne van a mágikus tudomány, hogy itt legyen, amikor ismét visszatérek Amentiből. Míg Amenti csarnokaiban alszom, a szabadon bolyongó lelkem megtestesül, az emberek között lakik ebben, vagy más formában”

– írta.

A többi tábla kapcsán csak feltételezések léteznek, melyekben a nagy özönvizet túlélő ősi társadalmak rejtélyei is szerepelhetnek, összefűzve a mitológiát és a történelmi eseményeket. Ez kapcsolódik más civilizációk feljegyzéseihez is, melyek szintén a bibliai özönvizet írják le.

Hogy egyszer valóban előkerülhet-e Thoth összes táblája, illetve azok tartalma, az már vitatottabb kérdés, ugyanis egyesek azt állítják, hogy azokat a Feljegyzések Csarnokában, majd később az Alexandriai könyvtárban rejtették el, ám egy tűzvész elpusztította nem csupán az ókori építményt, de az abban őrzött írásos emlékeket is.