promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ötezer éve egy óriás volt az egyiptomi fáraó, kinyitották a sírját a tudósok

Ötezer éve egy óriás volt az egyiptomi fáraó, kinyitották a sírját a tudósok

Borítókép:  Profimedia/IMAGO
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Mindenkit ledöbbentett a felfedezés, ez átírja a történelmet.

Egy 2017-es tanulmány állítása szerint ugyanis a Kr.e 27. században élő egyiptomi fáraó, Szanaht állítólagos maradványai eddig sosem tapasztalt bizonyítékot hordoznak: az ókori király lehetett az első ismertebb személy a történelemben, aki óriásnövésben (gigantizmusban) szenvedett – írja a Múlt-kor.

Az óriásmitológia körülbelül egy idős az emberiség történelmével, már évezredek óta szólnak mondák, mesék hatalmas termetű emberekről. Az emberek számára az óriások rendkívül különlegesek, van egyfajta fokozott érdeklődés, egyesek részéről megszállottság körülöttük, elég csak a potsdami óriásokra gondolni.

Az óriásmitológiával kapcsolatban az a nehézség, hogy kevés lelet támasztja alá, hogy valóban volt 3-4-5 méteres emberek – de léteznek. Időről-időre előkerülnek hatalmas csontvázak, ilyet találtak 1901-ben az egyiptomi Beit Khallafnál is, ahol királyi környezetben találtak egy körülbelül Kr.e. 2700 környékén datálható maradványt.

Akkoriban a férfiak 165-170 centiméternél nem igazán voltak magasabbak, ezért is volt különleges, hogy ezt a maradványt 198 centiméteresre becsülik. A leletet Szanaht egyiptomi fáraóval szokták azonosítani, akiről kevés elérhető információ van, annyit sejtenek a történészek, hogy nagyban felelős a Sínai-félsziget ásványkincseiért folytatott kereskedelmi expedíciókért.

Michael Habicht, a Zürich Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy az egyiptomi fáraóknak minőségileg és mennyiségileg is lényegesen több étel állt rendelkezésükre, valamint az egészségi állapotuk is nagyságrendekkel jobb volt az átlagemberénél, ezért általában magasabbak is voltak – Szanaht azonban még ebben a mezőnyben is kimagasló volt..

Habicht és kollégái a The Lancet nevű szakmai folyóiratban megjelent tanulmányuk keretében ismét elemzés alá vették az egykori fáraó állítólagos maradványait és egyértelműen megállapították, hogy a gigantizmus jeleit mutatja. Mint mondták, a betegség ókori megjelentése és evolúciós fejlődésének tanulmányozása a mai gyógyszerek előállításának szempontjából is kiemelkedően fontos.

Ha pedig Szanaht életéről szeretnél még többet megtudni, kattints erre a videóra: