promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csak térképpel lehet megtalálni azt a bizarr titkos parkot, ahol megkövesedett gomba óriások állnak tömegével
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Bryce Canyon Nemzeti Parktól északkeletre a San Rafael Swellben található egy elszigetelt hely, tele szél, víz és idő által bizarr formára koptatott sziklákkal.

Technikailag ezek a homokkő szobrok gombára hasonlítanak, de több bizarr formájú is található a parkban.

A utahi Goblin Valley State Park egy egyedülálló környezet egy kis, sekély völgyben. Nem olyan egyszerű odatalálni, lényegében, aki nem tudja, hol helyezkedik el pontosan, kicsi rá az esély, hogy belefut a megkövesedett gombák világába.

A pletykák szerint ezt a szokatlan tájat az 1800-as évek végén a cowboyok „fedezték fel”, akik elveszett szarvasmarhák után kutattak, bár a közeli Temple Mountain piktogramjai bizonyítják, hogy az amerikai őslakosok már jóval azelőtt is a völgyben jártak, mint, hogy azt felfedezték volna a cowboyok.

Annyira távoli és eldugott ez a hely, hogy a bizarr sziklaképződmények völgye gyakorlatilag mindenki elől el volt rejtve, amíg az útépítő és kompüzemeltető Arthur Chaffin körútra nem vitt egy embert San Franciscóból. 1921-ben Chaffin egy jó helyet keresett, hogy utat építsen Caineville és Green River között, és belebotlott az általa „Gombák völgyének” nevezett területbe.

Feljegyezte a szokatlan helyet, és egészen 1949-ig megőrizte titkát. Ekkor amatőr felfedező, fotós és mindenekért rajongó Utah Philip Tompkins megkérte Chaffint, hogy mutasson neki valami újat.

Tompkins több száz fényképet készített miután Chaffin megmutatta neki a parkot és küldetésévé tette, hogy a völgyet megmentse nemzeti parkként. Ez nyilvánvalóan soha nem történt meg, de Utah 2240 hektárt megvásárolt, és 1964-ben állami parkká nyilvánította.

A Goblin-völgy geológiája

A Goblin Valley State Parkba belépni olyan, mintha a Marsra lépnénk, ha a vörös bolygó oxigénnel és 20 dolláros belépővel rendelkezne. A Goblin Valley State Park egyedi képződményei mögött meghúzódó tudomány kevésbé szórakoztató, igazából a formák oka, egy végtelenül egyszerű geológiai folyamat.

Egyszerű erózióról van szó, tehát a szél és finom homok együttes munkája okozza a látványt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás