promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Árnyékot vetve magasodik a nagy piramis Kairó fölé, eltörpülnek a modern építmények az ókori csoda mellett

Árnyékot vetve magasodik a nagy piramis Kairó fölé, eltörpülnek a modern építmények az ókori csoda mellett

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Döbbenetes látványt nyújt a hatalmas ősi építmény, vajon tényleg emberkéz építette?

Nem véletlenül szokás mondani, hogy a perspektíva rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy, hogy bizonyos dolgokat honnan nézünk, mivel tudjuk azokat összehasonlítani. Egészen bámulatos tud lenni, amikor a múltat és a jelent egymás mellé tesszük, ebben az esetben pedig az arányok a legmegdöbbentőbbek.

A gízai nagy piramis mérete egészen káprázatos, eredeti magassága megközelítette a 147 métert, de a díszburkolatok és a tetején lévő ékesség híján is 138 méteres, ezzel évezredekig a világ legmagasabb épületének számított, és még ma is tekintélyes a mérete, főleg akkor, ha Kairóból nézzük.

A hatalmas és zsúfolt megapoliszra szinte árnyékot vet a piramis, a közeli utcákról nézve minden más eltörpül, és talán innen mutatja meg igazi nagyságát a fáraók nyughelye. Hiába a többemeletes házak, a nyomába sem érnek sem a látványnak, sem a piramis méreteinek.

A város látképét meghatározó építmény mellett ugyanakkor nem lehet nem észrevenni Kairó meglehetősen szomorú állapotát. A nagyváros amellett, hogy hihetetlenül túlterhelt, rengeteg helyen szemét lepi el az utcákat. Persze a turisták által látogatott helyeken ügyelnek arra, hogy ebből minél kevesebbet lehessen észrevenni, azonban nem véletlen, hogy Egyiptom vezetése egy új főváros építése mellett tette le a voksát.

A nevét ugyan még nem döntötték el, de máris iszonyatos pénzeket, több ezer milliárd forintnyi összeget emésztett fel. Azt várják, hogy ezzel sikerül Kairó zsúfoltságán enyhíteni, vagy legalább megakadályozni annak további súlyosbodását.

Mindenesetre az már most egészen biztos, hogy ott nem lesznek piramisok, így a turizmus is jóval kevesebb problémát okoz majd, igaz éppen ezért a város bevételeihez sem fog olyan mértékben hozzájárulni. Az ötlet egyébként nem egyedi, több ország is próbálkozik, próbálkozott már új főváros felhúzásával, Mianmarban nem igazán vált be a dolog, de erről aligha az ott élők tehetnek, inkább átgondolatlanság okozta a kudarcot.