promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási kitörés rázta meg a szupervulkán területét, az emberiség végét jelentheti, ha kiszabadul a Yellowstone alatti láva

Óriási kitörés rázta meg a szupervulkán területét, az emberiség végét jelentheti, ha kiszabadul a Yellowstone alatti láva

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Le kellett zárni a területet, a kutatók szerint nagyon veszélyes volt a kitörés.

A Yellowstone Nemzeti Park mind a turistáknak, mind pedig a tudósoknak rengeteg felfedezni valót rejt. A páratlan szépségű, különleges terület alatt azonban olyasfajta veszély rejtőzik a mélyben, ami az egész emberiséget eltörölheti.

A park alatti hatalmas szupervulkán esetében nem az a kérdés, hogy kitörhet-e még valaha, inkább az, hogy mikor következik be mindez. A kitörések több százezer évenként követik egymást, ám ha mégis belátható időn belül történne meg a katasztrófa, az tömeges kihaláshoz vezetne szerte a Földön, gyakorlatilag eltörölné Észak-Amerika jelentős részét és olyan klimatikus krízist idézne elő, ami hosszú ideig hatással lenne az ökoszisztémára.

Ehhez képest a mostani gejzírkitörés csak egy aprócska, ám annál rémisztőbb jel volt. A Biscuit-medencében történt meglepetésszerű hidrotermikus kitörés hatalmas gőz- és porfelhőket eredményezett, törmelékkel beterítve a környéket. Óriási szerencse, hogy senki nem sérült meg, de a látogatók között kitört a pánik, sokan menekülni kezdtek az égből potyogó szikladarabokat látván.

A környéket le kellett zárni, a kutatók pedig most azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a robbanást, melynek kapcsán már különböző teóriák is napvilágot láttak:

„Amit ma láttunk, az látványos és határozottan veszélyes volt”

- mondta Michael Poland, a Yellowstone Vulkán Obszervatórium kutatófizikusa, aki szerint a kitörést a föld alatti vízrendszer eltömődése okozhatta, a nyomásnövekedés pedig végül robbanást váltott ki.

„Láttuk, hogy egyre több gőz tör felfelé, és másodperceken belül robbant”

- mondta az egyik szemtanú, aki egy fekete felhőhöz hasonlította a látványt, ami még a napot is eltakarta.

A park munkatársai szerint az úgynevezett hidrotermikus robbanás nem jelenti azt, hogy a Yellowstone alatti vulkáni tevékenység fokozódni kezdett volna. Azonban egy ilyen esemény is hatalmas pusztításra képes, közel 14 ezer évvel ezelőtt a Mary Bay térségben egy hasonló detonáció 2,4 kilométer átmérőjű krátert eredményezett.