promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szupervulkán kitörésének napja után csak pár ezer ember maradt a Földön
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szupervulkán kitörésének idején a Föld romokban volt, Magyarország területén is kihalt a Homo sapiens.

Az emberiség még igencsak gyerekcipőjében járt, azonban a bolygónk jelentős helyeit már meghódította a Homo sapiens. Igaz, ekkor még említésre méltó alfajai és vetélytársai, mint például a Homo erectus, még párhuzamosan vele rótták a pusztaságokat és erdőségeket zsákmány, élelem után. Fajunk első és második nagy afrikai kirajzása között azonban nagyon kevésen múlott a kutatók szerint az, hogy a telje jövőnk mehessen a kukába.

Már a 20. században megállapításra került, hogy körülbelül 74 ezer évvel ezelőtt az emberiség összes lélekszáma alig pár ezer főre csökkenhetett. Ugyanis kitört a Toba nevű szupervulkán, amely mára már lényegében már csak maradványaiban emlékeztet egykor volt pusztító önmagára. A rettegett földrajzi fenevad a becslések szerint mindenidők harmadik legerősebb vulkánkitörésével büszkélkedhet, az szinte teljesen romokba döntötte még igencsak kezdetleges civilizációnkat. A Toba egy úgynevezett megakolosszális kitörést produkált, amely az ismert VEI skálán a maximális, nyolcpontos osztályzatot kapta. A Tambora (szintén Indonézia) 1815-ös tombolása is „csak” hetes erősségű volt.

A Toba két hetes rendkívüli aktivitása során a hamu-, és füstfelhő elérte az 50 kilométeres magasságot, a kilövellt törmelék és egyéb égéstermék mennyisége 2800 köbkilométernyi volt. A kénsav 3300 megatonnás adagban garantálta a környezet és a természet pusztulását.

A szupervulkán körülbelül a felére gyengítette vissza az ózonréteget, amelynek legfőbb feladata volt már ekkor is a Nap ultraibolya sugárzásának nagyját. A visszafogott védelem pedig nem csak rövid, de hosszútávon is hatalmas kárt okozott az emberiségnek. Ugyanis a daganatos betegségek elszenvedése mellett a Homo sapiens és társai DNS-e is sérült, ezáltal az utódnemzés is nagyon kis eséllyel volt életképes végeredményű.

Stanley Ambrose professzor szerint csak pár ezer ember élhette túl az embert több ezer évre visszavető katasztrófát. A további kutatások szerint ők is az egyenlítő környékén, ahol a Toba hatásai a legenyhébbek voltak. A fajunk első kirajzásának egyedei alighanem a pusztítás áldozatai lettek mind Európában, mind a leginkább érintett Ázsiában.

A Toba ma egy hatalmas vulkáni tóvá alakult, és csak az előző század közepén derítették fel eredetét. Földünk legnagyobb ilyen eredetű tava 1130 négyzetkilométer, tehát majdnem kétszer akkora, mint szeretett Balatonunk.

A tíz legnagyobb vulkánkitörés a történelemben:

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás