promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: milliók halálát okozná és jégkorszak köszöntene be, ha ez a szupervulkán kitör
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A yellowstone-i szupervulkán kitörése az egész Földön hatalmas pusztítást okozna.

A Wyoming államban található szupervulkán a Yellowstone Nemzeti Parkban szunnyadozik és egy 640 ezer évvel ezelőtti kitörés során keletkezett. Ez a világ egyik legnagyobb vulkánja, aminek a kitörése súlyos katasztrófát okozna az egész világon.

Ha megtörténne a baj, akkor milliók halnának meg szinte azonnal, és a következmények évtizedekig érezhetőek lennének. Annyi persze megnyugtató, hogy a szupervulkánnak az elmúlt kétmillió évben mindössze három kitörése volt - az utolsó 631 ezer évvel ezelőtt következett be.

Az már nem annyira jó hír, hogy Michael Branney professzor, a Leicesteri Egyetem vulkanológusa korábban arra figyelmeztetett, hogy a Yellowstone bármikor kitörhet.

„A Yellowstone ismét ki fog törni, de nem tudni, hogy ez mikor fog megtörténni”

- idézte a tudóst a Mirror. Ez ugyebár bekövetkezhet tíz év múlva, de tízezer év múlva is.

A szakértők szerint a kitörés 1000 kilométeres körzetében tízmilliók halnának meg a robbanás és a hamu miatt. Csupán 12 hüvelyk hamu elég ahhoz, hogy a tetők beszakadjanak, így minden közeli épület megsemmisülne.

Észak-Amerika nagy része biztosan lakhatatlanná válna. A tudósok úgy vélik, hogy a Yellowstone esetleges kitörése elérheti az Egyesült Államok keleti partját is. Kitörés esetén a partot 0,4 hüvelyk hamu borítaná be – ez később Európa bizonyos részeit is elérné.

A levegőben lévő hamurészecskék mennyisége az éghajlatra is hatalmas csapást mérne. A hamu eltakarná a napot, amitől az egész világon hirtelen, akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet. Ez egy amolyan mini jégkorszakot eredményezne.

A hőmérséklet-csökkenés akár egy évtizedig is eltarthat, ami számos változást eredményezhet a Föld ökoszisztémáiban. Ez tönkretenné a környezetet, és azonnali változást okozna az időjárási rendszerekben világszerte. Ez iszonyatosan megnehezítené a világon az élelmiszertermesztést, és előkerülne a világvége hangulat mindenhol.  

A tudósok még valószínűtlennek tartják, hogy egy ilyen mértékű robbanás hamarosan bekövetkezzen.

A vulkán magjában jelenleg annyi anyag van, hogy azzal tizennégyszer lehetne feltölteni a Grand Canyont, szóval tényleg egy időzített bombáról beszélünk, ami remélhetőleg nagyon hosszú ideig szunnyadozni fog.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás