promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt okozza a testedben a mindennapos rágózás, megéri?

Ezt okozza a testedben a mindennapos rágózás, megéri?

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Rágózni jó, mert rengeteg előnye van, azonban negatív hatása is lehet a túl sok csócsálásnak.

Ott van az autóban, a táskában, a nadrágzsebben, az íróasztalon, csak egy mozdulat, ahogy bekapunk egyet és máris megváltozik bennünk valami. A rendszeres rágógumizásnak vannak előnyei és hátrányai is, melyeknek egyszerre lehet fizikai és pszichológiai háttere. Érdemes azonban mérlegre tenni a pozitív és a negatív tényezőket, majd ennek tudatában eldönteni, hogy valóban szükségünk van-e rágógumira.

Ha találkozunk valakivel, a rágó segíthet frissen tartani a leheletet, különösen étkezések után. A mentolos vagy más ízesítésű rágók elfedhetik a kellemetlen szagokat. Persze nem túl udvarias beszéd közben csámcsogni és buborékokat fújni, közeli baráti kapcsolatokban teljesen megszokott és elfogadott.

A cukormentes rágógumi, különösen a xilit tartalmú, segíthet megelőzni a fogszuvasodást is. Rágás közben ugyanis több nyál termelődik, ami semlegesíti a szájban lévő savakat és segít eltávolítani a fogakra tapadt ételmaradékokat. Közben stimulálja a nyáltermelést, ami segíthet megelőzni a szájszárazságot. 

Sokan a fogyókúra alatt kezdik el a cukormentes, gyümölcs ízű gumidrazsék rágását, és néhány tanulmány valóban arra utal, hogy ez segít csökkenteni a nassolási hajlamot. Egyes kutatások szerint azok, akik rágógumit használnak, kevesebb kalóriát fogyasztanak egy nap alatt, mint azok, akik nem.

Más tanulmányok szerint (habár ezt kutatások nélkül is bárki kiderítheti) a rágógumi csökkenti a stresszt és növeli a koncentrációt. A folyamatos rágás nyugtató hatással lehet az idegrendszerre. De csak egy ideig.

A napi rágózásnak ugyanis bőven van annyi hátránya, ami miatt érdemes átgondolni, valóban megéri-e rendszeresen rágni.

Ha a cukrot tartalmazó rágógumit tartjuk a legfinomabbnak, annak a fogorvosunk fog a legjobban örülni, ugyanis ez növeli a fogszuvasodás kockázatát. A magyarázat egyszerű, a cukor táplálja a szájban lévő baktériumokat, amelyek meg savat termelnek, és ez károsíthatja a fogzománcot.

Továbbá a túlzott rágás túlterhelheti az állkapocsízületet (TMJ), ami fájdalmat okoz. Az állandó rágózás miatt az állkapocs izmai is megfeszülhetnek, ekkor jelentkezik a fejfájás, amiről sokszor nem is gondoljuk, hogy a rágó miatt van.

Emésztés szempontjából sem üdvös naponta rágózgatni, a folyamatos rágás ugyanis levegőt juttathat a gyomorba, ami növeli a puffadást és a gázképződést. Az pedig a csomagoláson is szerepel, hogy a sok, akár napi 4-5 cukoralkohol-tartalmú (szorbit) rágó hasmenést vagy gyomorpanaszokat okozhat. Aki stresszhelyzetben hajlamos a vécére szaladgálni, felejtse el a rágót, mert az csak felerősíti a tüneteket.

Szakemberek szerint pszichés függés is kialakulhat, méghozzá nagyon hamar. A folyamatos rágózás szokássá alakulhat, amit nehéz elhagyni, még akkor is, ha már problémákat okoz.

VV Zsófi annyira szeret rágózni, hogy egy dal is született belőle: