promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
132 éve lezárt palackot nyitottak ki, a benne lévő üzenet megváltoztatta egy család életét

132 éve lezárt palackot nyitottak ki, a benne lévő üzenet megváltoztatta egy család életét

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Nyaralás során vették észre a furcsa tárgyat, nem hittek a szemüknek a tartalma láttán.

Lehet, hogy a modern korban sokkal hatékonyabb módja a kommunikációnak, ha valakinek egy gyors üzenetetet küldesz az Instagramon, de van valami, amit meg kell említeni a sokkal régebbi üzenetküldési módokról, mely hosszú ideig az egyik legnépszerűbb módszer volt: ez nem más, mint a jó öreg palackba zárt üzenet - amelyből a legrégebbi valaha talált darab lenyűgözően hosszú ideig fennmaradt.

Még 2018-ban az ausztráliai Wedge Islandtől északra fekvő strandon Tonya Illman bukkant rá arra az üvegre, amiről később kiderült, hogy egy titokzatos 132 éves palackba zárt üzenet.

„Egyszerűen csak egy szép, régi üvegnek tűnt, ezért felvettem, mert gondoltam, jól mutatna a könyvespolcomon” - mondta Illman egy akkoriban tett nyilatkozatában. „A fiam barátnője volt az, aki felfedezte az üzenetet, amikor ment kiönteni a homokot az üvegből. A cetli nedves volt, szorosan feltekerve és madzaggal becsomagolva. Hazavittük, kiszárítottuk, és amikor kinyitottuk, láttuk, hogy egy nyomtatvány, németül, nagyon halvány német kézírással”.

Illman és férje némi online nyomozás után arra gyanakodtak, hogy a lelet egy 69 éve tartó, a Német Haditengerészeti Obszervatórium által végzett, az óceán felszíni áramlásainak tanulmányozására használt kísérlet része lehetett.

Az ilyen palackokba helyezett feljegyzéseken szerepeltek a vízbe dobás időpontja, a koordináták, ahol ez történt, a hajó neve és útvonala, valamint a hátoldalon egy kérés, hogy bárki is találta meg a palackot, küldje vissza a Német Haditengerészeti Obszervatóriumnak vagy egy német konzulátusnak, és adja meg, hogy mikor és hol találták meg.

Az Illman által talált feljegyzés részletei arra engednek következtetni, hogy az üveg egy olyan hajón volt, amely a walesi Cardiffból az indonéziai Makassarba tartott 1886-ban. A Nyugat-Ausztráliai Múzeum és a Német Haditengerészeti Obszervatórium modernkori fiókjainak szakértői vizsgálata után - amely magában foglalta a papír datálását és a kézírás összehasonlítását - a leletet a valaha talált legrégebbi palackba zárt üzenetnek nyilvánította.

„Hihetetlen, de egy németországi levéltári kutatás során megtaláltuk Paula eredeti meteorológiai naplóját, és a kapitány 1886. június 12-i bejegyzésében egy sodródó palackot dobott a fedélzetre” - mondta Dr. Ross Anderson, a WA Múzeum tengerészeti régészeti kurátorhelyettese. „A dátum és a koordináták pontosan megegyeznek a palackba helyezett üzeneten szereplő adatokkal.”

Van azonban néhány újabb versenyző, aki a 132 éves üzenet koronájára pályázhat.

Egy skóciai ház padlódeszkái alatt 2022-ben egy vízvezeték-szerelő fedezte fel azt, ami feltehetően egy 135 éves palackba zárt üzenet lehet. Még régebbi lehet egy üzenet egy vízszínű palackban, amelyet nemrég fedeztek fel egy New Jersey-i tengerparton.

Mindkét esetben még várat magára a jegyzetek korának megerősítése, így egyelőre a 132 éves német leletet tartják a legősibb ilyen jellegű üzenetnek.

Forrás: iflscience.com