promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Jézus helyett vitte a keresztet az a titokzatos férfi, akinek megtalálták a családi sírkamráját

Jézus helyett vitte a keresztet az a titokzatos férfi, akinek megtalálták a családi sírkamráját

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A Biblia egyik „mellékszereplőjéhez” kötődő sírkamrát fedeztek fel Jeruzsálemben, ami fontos bizonyítékkal szolgál Jézussal kapcsolatban is.

Cirénei Simon kevésbé ismert szereplője a Bibliának, pedig igen kivételezett helyzetbe került Jézus földi életének legutolsó szakaszában. Az egyszerű ember éppen a mezőről tért vissza, amikor találkozott a halálra ítélt Krisztussal, és a katonák arra kényszerítették, hogy vigye egy darabig helyette a keresztet.

A nagypénteki eseménysor leírásában szinte csak egyetlen sor jutott Simonra a Szentírásban, de természetesen ez is elegendő volt ahhoz, hogy alakja megmaradjon a keresztény emlékezetben. Valóban fontos szerep jutott neki, hiszen miközben az emberek többsége passzív szemlélője volt Jézus szenvedéseinek, ő maga egy kis időre át tudta venni a terheit.

Az 1. században élt Simonról a Biblia alapján nyilván nem sok mindent lehet megtudni, egy közelmúltbeli régészeti felfedezés azonban mégis közelebb hozhatja őt hozzánk. Egy frissen megtalált osszáriumról (vagyis csonttartóról) van szó, amelyet a szakemberek összefüggésbe hoznak az Alekszánder és Rufus atyjának nevezett férfival.

Az említett osszárium Alekszánderhez tartozik a fedél felirata szerint, és megjelenik ott a Simon név is, görögül és héberül egyaránt. A régészek szerint utóbbi Alekszánder apjaként, illetve a Ciréne régióból származó emberként van említve, és így óriási az esély arra, hogy a bibliai személlyel állhat kapcsolatban.

Néhány tudós ugyanakkor úgy gondolja, hogy az evangéliumok nem minden esetben hiteles források, néhány „mellékszereplőnek” akár kitalált (akkoriban gyakori, elterjedt) neveket is adhattak. Mások viszont azzal védik meg a szerzőket, hogy Máté, Márk, Lukács vagy János esetleg tévedhettek, de együttesen és egyforma módon aligha.

Cirénei Simon tehát valós alak lehetett, így könnyen elképzelhető, hogy éppen az egyik fiának a csonttartójára bukkantak rá Jeruzsálemben. Ha pedig így van, akkor ez, és az ehhez hasonló apró részletek annak a bizonyítékai, hogy az evangélisták igazi szemtanúk elbeszéléseire támaszkodva írták meg Jézus életét.

Jézus elveszett sírjáról szól ez a lebilincselő videó: