promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A gyerek Jézus életéről szóló, ősi egyiptomi papiruszt fedeztek fel, át kell írni a Bibliát?

A gyerek Jézus életéről szóló, ősi egyiptomi papiruszt fedeztek fel, át kell írni a Bibliát?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Elképesztő történetek szerepelnek benne.

Egy nemrégiben felfedezett papirusztöredék új betekintést nyújt Jézus gyermekkoráról szóló történetekbe. A lelet az úgynevezett „Thomas gyermekkor-evangéliumának” eddigi legrégebbi fennmaradt másolata, amelyet a 4. vagy 5. századra datáltak. A fragmentumot a hamburgi Carl von Ossietzky Állami és Egyetemi Könyvtárban találták, és Lajos Berkes, a berlini Humboldt Egyetem, valamint Gabriel Nocchi Macedo, a Liège-i Egyetem kutatói azonosították.

Ez a felfedezés azért különösen jelentős, mert eddig a 11. századból származó kódex volt a Thomas-evangélium legkorábbi ismert görög változata. Az evangélium valószínűleg a 2. században íródott, és bár nem került be a Biblia hivatalos kánonjába, történetei népszerűek és széles körben elterjedtek voltak az ókorban és a középkorban.

A 11x5 centiméteres papiruszdarab 13 sor görög szöveget tartalmaz, soronként körülbelül 10 betűvel. A szöveg Egyiptomból származik, és az „agyag madarak élénkítése” című jelenet leírását tartalmazza, amely Jézus gyermekkorának egyik csodás eseményét meséli el. Ebben az epizódban a kis Jézus sárból formál madarakat, majd életre kelti őket, amikor apja, József megfeddi, amiért szombaton ilyesmivel foglalkozik.

Berkes elmondta, hogy a papirusz tartalmát kezdetben jelentéktelennek tartották, mivel a kézírás rendezetlen és hétköznapinak tűnt. A kutatók azonban észrevették a „Jézus” szót a szövegben, és több digitális papirusz összehasonlításával rájöttek, hogy ez nem hétköznapi dokumentum.

Ez a papirusz valószínűleg egy írásgyakorlat része volt egy iskola vagy kolostor tanulói számára, amint azt a rendezetlen sorok és az egyenetlen kézírás is mutatják. Az újonnan felfedezett töredék fontos hozzájárulás a korai keresztény szövegek kutatásához, és alátámasztja azt a feltételezést, hogy a Thomas-evangélium eredetileg görög nyelven íródott.

A kutatás eredményeit a „Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik” című folyóiratban tették közzé. Ez az új felfedezés nemcsak a korai keresztény írások történetének megértését mélyíti el, hanem új lehetőségeket is nyit a jövőbeni kutatások előtt, amelyek célja, hogy még többet megtudjunk Jézus életének korai szakaszáról és annak ábrázolásáról az ókori irodalomban.

forrás: iFLScience