promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A hobbitok tényleg léteztek, elképesztő módon találtak rá bizonyítékot

A hobbitok tényleg léteztek, elképesztő módon találtak rá bizonyítékot

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Ráadásul a bizonyíték további meghökkentő felfedezést hozott. 

Az indonéziai Flores szigetén talált új fosszíliák elemzése egészen elképesztő felfedezést hozott az emberi evolúció kutatásában: az „hobbitokként” ismert Homo floresiensis faj tagjai még alacsonyabbak voltak, mint korábban gondoltuk. Az új elemzések szerint ezek a korai homininek körülbelül 6 centiméterrel voltak alacsonyabbak az eddig feltételezettnél, 

átlagosan mindössze 94 centiméter magasak lehettek.

A 700 ezer éves megkövesedett maradványok – fogak és egy részleges felkarcsont – a Homo floresiensishez tartoztak, mely faj híres rendkívül alacsony termetéről és apró agyméretéről. 

Yosuke Kaifu, a Tokiói Egyetem Egyetemi Múzeumának professzora és a tanulmány vezető szerzője rámutatott, hogy az emberi evolúció nem mindig a nagyobb test és agy irányába mutat. 

"Az, hogy nagy testet és nagy agyat szereztünk, és okosak lettünk, nem feltétlenül a sorsunk. A természetes környezettől függően nemcsak az állatoknál, hanem az embereknél is változatos evolúciós utak történtek."

A Homo floresiensis-maradványokat a Liang Bua barlangban találták meg, de az új fosszíliákat Mata Menge közelében fedezték fel, szintén Flores szigetén. A friss elemzések szerint a Homo floresiensis már a szigeten töltött első 300 ezer éve során kialakította meglepően apró testméretét, s további 600 ezer évig így is maradt.

A kutatók úgy vélik, hogy a kisebb testméret kialakulása a szigeten a természetes szelekció következménye lehetett: Kaifu rámutatott, a szigeteken élő állatok az evolúció során gyakran kisebb méretűvé váltak, mivel nem voltak nagy méretű ragadozók a környezetükben. Apró termetük további előnye pedig az volt, hogy így testük kevesebb energiát igényelt a növekedéshez és a szaporodáshoz is, ami különösen fontos egy elszigetelt szigeten.