promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs felfedezés, 4000 év után találtak rá Cipruson a titokzatos tárgyra, a szakértők is lehidaltak tőle

Szenzációs felfedezés, 4000 év után találtak rá Cipruson a titokzatos tárgyra, a szakértők is lehidaltak tőle

Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Egy titokzatos monolit került elő Cipruson, melynek eredete lenyűgözte a szakértőket.

A Sienai Egyetem professzora, Luca Bombardieri a ciprusi régészeti minisztériummal együttműködve vezeti az olasz Erimi régészeti projektet, a professzor pedig hatalmas szerepet játszott ebben az úttörő felfedezésben. Bombardieri és csapata az elmúlt 15 évben szisztematikus vizsgálatokat végzett az Erimi területén, és rengeteg információt tárt fel az egykor ott virágzó bronzkori közösségről.

Nemrég pedig a csapat a kézműves komplexum nyugati szárnyában egy egészen meghökkentő és lenyűgöző felfedezést tett: rábukkantak egy szobára, melyben egy gigantikus, sima felületű, mintegy 2,30 méter magas monolit található, közepén egy kis csészékből álló kör alakú motívummal.

E titokzatos monolit egy 4000 évvel ezelőtt élt ősi kézműves közösség életébe enged bepillantást, ami meglepte a szakértőket, hiszen ők maguk sem számítottak ekkora felfedezésre. Bombardieri elmagyarázta, a monolit helyszínéül szolgáló tér különösnek hatott első látásra, majd rájöttek, egy kis szakrális térről van szó, ahol a kézműves közösség összegyűlhetett.

A vizsgálatok alapján valamikor a középső bronzkorban – i. e. 2000-1600 körül – egy kézművesekből álló közösség úgy döntött, hogy letelepedik az Erimi-dombon, és egy egyedi jellegzetességekkel rendelkező települést hoz létre.  Az Arkeonews szerint a hely "optimális feltételeket biztosított a kézművességükhöz", többek között szellőzést, vízforrásokat és különféle festésre alkalmas növényeket tartottak kéznél.

Ez a felfedezés ritka betekintést nyújt az ókori ciprusi közösség ideológiai és rituális gyakorlatába: a szakrális térnek a kézműves komplexumba való integrálása a gazdasági tevékenységek és a spirituális élet közötti szoros kapcsolatra utal, egyúttal kiemeli az ókori társadalmak sokrétűségét.