promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Forradalmi új találmány oldja meg az asztronauták legnagyobb és legundorítóbb problémáját, ez mindent megváltoztat

Forradalmi új találmány oldja meg az asztronauták legnagyobb és legundorítóbb problémáját, ez mindent megváltoztat

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Egy új, forradalmi eszköz jelentheti a megoldást az űrhajósok számára az egyik legégetőbb problémájuk kapcsán.

Már önmagában is hatalmas kihívás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kívülre merészkedni, de amikor az embert hívja a természet egy űrséta közepén, az igen kellemetlen lehet. Úgy tűnik azonban, hogy egy új, forradalmi eszköz jelentheti a megoldást az űrhajósok számára az űrséták során jelentkező vizeletproblémákra, lehetővé téve számukra, hogy 

a szűrt vizeletüket tiszta vízként fogyasszák. 

A jelenleg alkalmazott maximális nedvszívó képességű ruházat (MAG), mely eldobható pelenkaként funkcionál, bár összegyűjti a vizeletet, nem hasznosítja újra, így az űrhajósok kénytelenek plusz vizet magukkal vinni. Az eddig alkalmazott gyakorlat azonban nem csak kényelmetlenséget és bőrirritációt okozhat, de az egészségi kockázatokat is növeli.

A tudósok most egy olyan rendszert fejlesztettek ki, mely képes az űrruhába integrálva az űrhajós vizeletét percek alatt tiszta vízzé alakítani. 

Ez a rendszer egy speciális alsóruhából áll, mely kompressziós és antimikrobiális anyagokból készült, valamint egy páratartalom-érzékelőből, mely érzékeli a vizeletet. Az érzékelő beindít egy vákuumszivattyút, mely a vizeletet az űrhajós hátán elhelyezett szűrőberendezésbe szívja. A szűrő, mely körülbelül 38 centiméter magas és 23 centiméter széles, 8 kilogramm súlyú, és mindössze öt perc alatt képes a vizeletet tiszta vízzé alakítani, amit az űrruha italtasakjába juttatnak.

Az új eszköz fejlesztése még a kezdeti szakaszban van, de már laboratóriumi teszteken is bebizonyosodott, hogy hatékonyan eltávolítja a vizelet főbb összetevőit, csökkentve annak sótartalmát az egészségügyi előírásoknak megfelelően. Sofia Etlin, a Weill Cornell Medicine kutatója és a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a vizelet gyors eltávolítása csökkentheti az űrhajósok által tapasztalt olyan egészségügyi problémákat, mint például a kiütések, a húgyúti fertőzések és az emésztési zavarok. Emellett az új rendszer által generált komolyabb mértékű vízellátás kellőképpen hidratáltan tartja az űrhajósokat.

A fejlesztők megjegyezték, a rendszer tesztelése még folyamatban van, és további tanulmányok szükségesek az illeszkedés és a kényelem maximalizálása érdekében. Emellett a mikrogravitációban való működést is ellenőrizni kell, mielőtt az eszközt valódi űrséták során alkalmaznák.

Ez az új fejlesztés különösen fontos lehet, tekintve, hogy a NASA az évtized végére állandó "előőrsöt" tervez létrehozni a Holdon. Az új technológia nem csak az űrséták során jelenthet előrelépést, de hosszabb távon is hozzájárulhat az űrhajósok egészségének megőrzéséhez és a biztonságos űrkutatáshoz.

Forrás: New York Post