promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen kínok között halt meg az űrhajós akinek testét a kénsav marta szét, öt percet töltött a Vénuszon
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Te túlélnél 5 percet a Vénuszon? Nem hosszú idő, igaz? 1981-ben egy űrszonda sikeresen landold a bolygó felszínén és 127 percig aktív maradt vele a kapcsolat. Ehhez képest 5 perc igazán semmiség. Vagy mégsem?

Érdekes kísérletet vettek videóra kíváncsi tudósok. A középpontban a naptól második legtávolabbi bolygó és a mi közvetlen szomszédunk, a Vénusz szerepelt. Amennyiben el szeretnénk jutni erre a pokoli bolygóra, akkor nem kevesebb, mint 40 millió km-t kellene utaznunk. Ez összesen 4 hónapnyi űrben töltött időt jelentene, ezután lenne lehetőséged meglátni közelről ezt a gyönyörű, azonban annál halálosabb bolygót.

4,5 billió évvel ezelőtt (emberi ésszel felfoghatatlan idő) a Föld és a Vénusz a Naprendszerünknek ugyanabban a szegletében alakult ki és nyerte el a mai formáját. A két bolygó igen hasonló, méretük, és a gravitáció nagysága is megegyező volt. Azonban a Vénusz felszíne, ellentétben a mi mostani otthonunkkal, finoman szólva is extrém.

Már korábban is küldtünk szondákat a bolygóra, amely már akkor megmutatta a perzselő felszínét. Nem mindegyik szonda járt sikerrel: volt, amelyek csak körbe-körbe keringtek, volt amelyiknek nyomaelveszett, azonban néhány sikeresen landolt a bolygó felszínén. Ezek azonban nem voltak hosszú életűek.

Mi történt velük? A bevezetőből valószínűleg ki lehet találni. És ez történt a bátor űrhajóssal is: az elején semmi rosszra nem gondolt. Ahogyan egyre közeledett a felszínhez, csodás felhők tárultak a szeme elé. Azonban a látszat csalóka: bármennyire szépek is, már egyetlen szippantás is azonnali halállal járna, ugyanis a felhők kénsavat tartalmaznak. Ha levennéd a sisakodat, akkor megcsapná az orrodat a záptojás elviselhetetlen szaga, ezt azonban egyértelműen nem tanácsos.

A felszíntől nagyjából 50 kilóméteres magasságban a látási viszonyok nagyon rosszak.. Hihetelen vastag atmoszféra veszi körbe a bolygót és a nagy része szén-dioxidból áll. Mivel ez annyira vastag, hogy felfogja és magában tartja a hőt, néhány lépés után pirítós is lenne belőled.

Igen, mondtuk, hogy nem lesz könnyű feladat. Ezalatt, a felszíntől nagyjából 15 kilóméterre a köd tisztulni kezd. A titokzatos világ végre elkezdi felfedni magát. A rozsda színű földfelszín, mely hegyekkel és vulkánokkal tarkított, melyekből az sem ritka, hogy valamelyik aktív, fenyegetően tornyosul a táj fölé. Itt az atmoszféra már nyomokban nitrogént is tartalmaz. A landolás néhány percet vesz igénybe a sűrű levegő miatt. Amikor az űrhajós leszállt és az égre nézett, valami ismerőset vesz észre: sárga napkörök látszódnak. Itt mindig világos van, lényegtelen, hogy milyen napszakban van épp, pedig mindössze a napsugarak 10 százaléka hatol át az atmoszférán.

Az űrhajós feladata, hogy 5 percet töltsön el a felszínen, ez a kihívás lényege. A pusztaság látványa kellemes, a gravitáció rendben van, a levegő súlya azonban ólomként nehezedik rá. Olyan, mintha vízbe sétálna. Nagyon forró vízben és nagyon örül a védőfelszerelésének, mivel a hőmérő nagyjából 475 fokot mutat.

Azonban hirtelen veszélyt jelez a szkafander. Az anyaga megsérült és irtózatos nyomást érez, mintha rengeteg víz ömlene rá. A videón látszik, ahogy egyre jobban küszködik, mivel nem kap levegőt, hiszen ez a légkör nem tartalmaz oxigént. Nem tudja kontrollálni a légzését,a torkában hihetetlen fájdalmat és nyomást érez. És... néhány másodperc alatt összeesik és meghal. Ha ez nem történik meg, akkor sem sok esélye lett volna a túlélésre, ugyanis elered az eső, ami kénsavat tartalmaz. A környezeti hő pedig elviselhetetlen és a teste nem is olyan lassan az enyészeté lesz (elolvad és feloldódik a kénsavban, majd darabjaira esik).

A kísérlet sikertelen volt.

Olvassátok el a többi Nasa és űrkutató témájú cikkünket is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás