promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar ételt vittek az űrbe, de nem akármilyet

Magyar ételt vittek az űrbe, de nem akármilyet

Borítókép:  Profimedia/TASS
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Le fog esni az állad, ha megtudod, milyen magyar fogások kerültek fel az űrbe!

44 éve annak, hogy egy magyar történelmet írt azzal, hogy elsőként indult egyenesen a világűrbe a Szojuz–36 fedélzetén. Noha az űrhajós a nemzetek versenyében ezzel a hetedik helyet szerezte meg Magyarországnak, ő volt az első magyar az egész világon, aki megtette a nem mindennapi utat.

1977-ben kezdődött meg a válogatás, hogy kit küldjenek fel az űrbe, a jelöltek pedig a kecskeméti vadászpilóták közül kerültek ki: a két legerősebb jelölt pedig Farkas Bertalan és Magyari Béla volt, akiket a kiválasztásuk után a Moszkva melletti Csillagvárosban készítettek fel az űrutazásra 1978-tól kezdődően.

Mivel mindketten remekül teljesítettek az emberpróbáló kiképzés során, nehéz volt a döntés, hogy melyiküket küldjék fel. Végül a magyar kormány az utolsó pillanatban döntött és úgy határozott, Farkas Bertalan lesz az első magyar a világon, aki az űrben járhat. Habár az űrrepülést már 1979-ben meg kellett volna ejteni, egy technikai hiba miatt elhalasztották.

Így végül Farkas Bertalan 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor szállt fel Bajkonúrból a Szojuz–36 fedélzetén, Valerij Kubaszov parancsnok társaságában. A magyar kozmonauta nagyon komoly tudományos munkát végzett a Szaljut–6 űrállomáson, miután május 28-án megérkezett, többek között a Balaton és a Pille elnevezésű különleges műszerekkel.

Sokan nem tudják, de Farkas Bertalan magyar fejlesztésű ételeket fogyasztott az űrben: a küldetés logójával és kalocsai mintával ellátott konzerveket evett, melyeket a budapesti Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézetben fejlesztettek ki a szakemberek.

A tudósoknak azonban kezdetben bőven okozott fejtörést, hogy hogyan alkossanak meg magyaros de könnyen fogyasztható fogásokat, mindezt úgy, hogy megfeleljenek a szigorú higiéniai követelményeknek is. A végleges ételsort végül a két magyar űrhajós választotta ki, Magyari Béla és Farkas Bertalan.

A végső választásuk a következő fogára esett: libamájpástétom, sertéspörkölt, babsaláta, sült vagdalt, rakott káposzta és füstölt marhanyelv.