promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Farkas Bertalan után hamarosan újabb magyar űrhajós hódítja meg a világűrt, a NASA már üzent is a szerencsés kiválasztottnak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Farkas Bertalan utódja rövidesen a világűrbe utazik.

Hamarosan elképesztő szenzációnak lehetünk majd szemtanúi, ugyanis Farkas Bertalan után egy újabb magyar fiatalember utazik majd a világűrbe.

A Heti Napló Sváby Andrással stábja nemrégiben elsőként forgathatott a NASA houstoni főhadiszállásán. Az ATV szerencsére ellátogathatott az irányítóterembe is, ahonnan az Apollo-programokat, így a Holdraszállást is irányították. A régi terembe lépve a riporter Berecz Péter is libabőrös lett, a régi műszerek, repülési tervek és mappák látványát a hamutartókban hegyekben álló cigicsikkek fűszerezik meg a történelem illatával. 

A Napló kameráinak a  NASA vezető történésze is nyilatkozott, aki elárulta, hogy annak idején annyit dohányoztak ott, hogy egy idő után egyszerűen kinőtték a rendes hamutartót.

Sandra Tetley hozzátette azt is, hogy a terem nagyon sokáig rossz állapotban volt, mert a NASA-nak nem volt pénze arra, hogy felújítsa azt, így mindent a jövőbe invesztáltak. Végül közösségi adományokból hozták rendbe a Holdraszállás 50. évfordulójára. Ám ez még nem minden, akadt ugyanis még egy ember, aki vendégül látta az ATV stábját. Ő pedig az a férfi, aki a Gemini és Apollo programok vezető repülésirányítója volt és már az életében is legenda lett, és bár ma már nagyon ritkán ad interjút, a Heti Naplót az otthonában fogadta.

Gene Kranz juttatta el az első embert a Holdra és ő volt az is, aki megmentette az Apollo 13 legénységét

- mondta a Naphire.hu-nak a Napló riportere, Berecz Péter, aki emlékeztetett még egy fontos dologra, mégpedig arra, hogy Gene Kranz személye visszatérő karakter a hollywoodi filmekben is, és azóta számos bestseller könyv szerzője.

Genre Kratz elárulta azt is, hogy az Egyesült Államok elnöke sem bírálhatta felül, a Holdraszállás pedig rá is különös hatással volt, amit pár nappal később vett észre.

Egy focimeccsen voltunk, ahol a fiam játszott, az egyik lányom pedig pom-pom lány volt. De egyszer csak a meccs közben feljött a Hold és elfeledkeztem a játékról. Csak néztem a Holdat és azt mondtam: “igen… mi ott voltunk! Valami nagy dolgot vittünk végbe

 - mondta a portál által idézett műsorban.

Szintén ide kapcsolódó hír, hogy hosszú évtizedek után hamarosan újabb magyar űrhajóst köszönthetünk majd, aki Farkas Bertalan nyomdokaiba lép hamarosan. A kiképzés még zajlik, és lehet hogy az második magyar űrutazás csak 2025 első felében fog megvalósulni, ám  a NASA repülésigazgatója már most üzent a leendő magyar űrutazónak a műsoron keresztül. 

Az üzenetet pedig az alábbi videóban most te is megtekintheted!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás