promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA egyik űrhajósa olyan képet mutatott a világűrből, amelybe beleborzongsz? Terjed az interneten egy fotó, amelyről később kiderítették, hogy kamu, vagyis művészet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő, photoshopolt kép tartja lázban a közösségi médiumokon az embereket. Ám a valóság egészen más.

Valószínűleg abban, hogy elképesztően sok kamufotó és álhír is napvilágot lát az űrrel és az űrhajózással, no meg a földönkívüliekkel kapcsolatban, szerepet játszik az a hatalmas űrkutatási bumm is, amely elsősorban a NASA két szuperkütyüjéhez, a Perseverance marsjáróhoz, illetve a csupa szuperlativuszokban emlegetett James Webb űrtávcsőhöz, és a közvetetten általuk elért, vagy éppen lencsevégre kapott tudományos eredményekhez, felfedezésekhez kötődik.

Ám az új és csodálatos eredmények mellett itt vannak köztünk az átverések is, méghozzá egyre nagyobb arányban. A Snopes, az egyik leismertebb tényellenőrző és álhírleleplező oldal most egy olyan képet vett jobban górcső alá, amely azzal a felütéssel terjedt a Twitteren, hogy a világ valaha elkészült legjobb szelfije. A fotót azóta már eltávolították egy rakat helyről, többek között a Twitterről is, ám valószínűleg még nagyon sok helyen fel fog majd bukkanni kamufelütéssel, így jó ha tudjátok, hogy nem igazi, több képet montázsoltak egymásra, hogy kijöjjön egy sosem létező valóság.

Íme a kép, amelyet egy művész, Robert Jahns alkotott meg még pár évvel ezelőtt, de egyáltalán nem azzal a szándékkal, hogy később álhírek mellé használják fel ezt:

A Snopes kiderítette, hogy Jahns alkotásai már nagyon sokszor megtréfálták a nagyközönséget, hiszen többek között olyan kreációk kapcsolódnak a nevéhez, mint például egy olyan fotó, amelyen egy bálna úszik Velence egyik csatornájában, ezek pedig sokszor úgy kerülnek fel más helyekre, az emberek úgy osztják tovább, mintha igaziak lennének.

Az eredeti űrhajós kép amúgy még 2012-ben készült, és Akihiko Hoshidét ábrázolja, aki tényleg a Nemzetközi Űrállomásról jelentkezett be, de nem egy tündöklő és ragyogó Földdel a háttérben. Az eredetit és a kamu fotót egymás mellett megnézhetitek a Snopes-on is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás