promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Farkas Bertalan után megvan az első hivatalos magyar űrhajós, még az idén óriási lépést tehet

Farkas Bertalan után megvan az első hivatalos magyar űrhajós, még az idén óriási lépést tehet

Borítókép:  Profimedia / Charles Simonyi magyar származású üzletember turistaként járt az űrben
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A kiválasztási folyamat rendkívül szigorú volt. 

Magyarország hosszú évek után újra az űrbe készül küldeni egy űrhajóst. A kiválasztott személy nem más, mint a 32 éves Kapu Tibor, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) végzett gépészmérnökként. A kiválasztási folyamat során Kapu Tibor mellett Cserényi Gyula, egy 35 éves villamosmérnök, lett kijelölve tartalék űrhajósként. Mindkét űrhajós aspiráns komoly műszaki és tudományos háttérrel rendelkezik, és készen állnak a végső kiképzésre, amelyet az amerikai Axiom Space és a NASA szakemberei irányítanak.

Kapu Tibor már egyetemi évei alatt komolyan érdeklődött a rakétatechnológiák iránt. A gépészmérnök végzettség megszerzése után a hibrid autók akkumulátorainak fejlesztésén és az űrhajósok sugárzásvédelmén dolgozott a gyógyszeriparban. Jelenleg a Remred Space Technologies munkatársaként a sugárzásvédelem területén tevékenykedik az űriparban. Kapu emellett tapasztalt ejtőernyős, 38 ugrással a háta mögött​.

Cserényi Gyula, aki szintén a BME-n végzett, villamosmérnökként dolgozott a Robert Bosch Hatvani ipari telephelyén, ahol egy 19 fős csapatot vezetett és egy 20 megawattos elektromos hálózat működéséért volt felelős. Az elmúlt években a gátfutás lett az egyik fő sportja​.

A magyar kormány 2021-ben elfogadta a Nemzeti Űrstratégiát, amelynek részeként elindították a Hungarian to Orbit (HUNOR) programot. A program célja, hogy újra magyar űrhajóst küldjenek az űrbe, 44 évvel Farkas Bertalan első magyar űrrepülése után. A HUNOR program keretében 244 jelentkező közül választották ki a négy legalkalmasabb jelöltet, akik szigorú képzésen vettek részt, beleértve az űrdinamikát, a könnyű repülőgép-pilótaképzést és különféle fizikai és tudományos munkákat​.

A kiválasztási folyamat végén, május 26-án, Kapu Tibor és Cserényi Gyula nevét jelentették be hivatalosan az újságírók előtt a Liszt Ferenc Repülőtér kifutópályáján. Az ünnepélyes bejelentést Péter Szijjártó külgazdasági és külügyminiszter tette meg.

Kapu Tibor és Cserényi Gyula hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol folytatják a végső felkészülést az űrmisszióra. A tervek szerint az Axiom Space által szervezett SpaceX Crew Dragon küldetéssel fognak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazni egy 30 napos kutatási misszió keretében, amelyre 2024 végén vagy 2025 elején kerülhet sor​.

Ez a küldetés hatalmas lépés Magyarország számára, hiszen újra a világűrbe juttathatja egy állampolgárát, megerősítve az ország űrkutatásban betöltött szerepét és technológiai képességeit.

forrás: DailyNewsHungary