promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos vérmérgezést okozhat az egyik legnépszerűbb higiéniai eszköz, a világnak több mint a fele rendszeresen használja
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden fürdőszobában megtalálható, ahol nő is él a családban, és több száz millió ember is a táskájában hordja.

A történet egészen hihetetlen és sokkoló, viszont a groteszk történések mellett valós veszélyekre világít rá: egy nő véletlenül hetekig bent hagyta a tamponját, ami a toxikus sokk szindróma halálközeli esetét okozta.

A 29 éves Kelsey Foster egy lapnak azt nyilatkozta, hogy amikor elkezdett kismedencei fájdalmat érezni, nem gondolt nagy dologra - a fájdalom azon a területen nem volt újdonság számára.

A nő elmondta a portálnak, hogy az utóbbi időben epehólyag- és májproblémákkal küszködött, ami miatt az elmúlt hónapokban többször is kórházba került. Endometriózisban is szenved, amit a WHO úgy ír le, hogy "olyan betegség, amelyben a méhnyálkahártyához hasonló szövetek nőnek a méhen kívül", és súlyos kismedencei fájdalmakat okozhat.

"Az elmúlt két hónapban ötször voltam kórházban és kiengedtek a súlyos görcsök és fájdalmak ellenére is" - magyarázta. "Felfedezték, hogy epeköveim vannak, majd az epehólyagom összeomlott. A májam is irritáció jeleit mutatta."

Ám ennek a bizonyos görcsölésnek az igazi forrását váratlan módon találta meg:

"Egy nap kimentem a mosdóba, és éreztem, hogy valami "kipotyog" belőlem".

Az új-dél-walesi lakos a következőket mondta a portálnak:

"Azt hittem, hogy ez csak egy újabb vérrög, ami sajnos gyakran megtörténik velem. De ez egy régi tampon volt.

"Teljesen megdöbbentem. Nem tudtam elhinni."Miss Foster elmondta, hogy nem volt biztos benne, mióta volt benne a tampon, de úgy becsülte, hogy "legalább hat hete helyezte fel, mivel akkor volt az utolsó menstruációja."

Az összezavarodást a rendszertelen menstruációs ciklusával magyarázta.
Miss Foster azt is elmondta, hogy valószínűleg a gyakori kórházi látogatások, az alváshiány és az egészségügyi állapota okozta stressz miatt felejtette el kivenni a kérdéses tárgyat.
Állítólag megtartotta a tampont, és egy cipzáras zacskóba tette, hogy megmutassa az orvosainak; az orvosok vizsgálatokat végeztek rajta, és végül toxikus sokk szindrómát (TSS) diagnosztizáltak nála.

A Cleveland Clinic szerint a TSS egy "ritka, de potenciálisan életveszélyes állapot", amely akkor fordulhat elő, amikor bizonyos baktériumtörzsek mérget termelnek, amely aztán bejut a véráramba, és hatással van a szervekre. A TSS minden 100 000 emberből 1-et érint, és gyakoribb a nőknél.

Nincs egy kijelölt időpont, amikor a tünetek valószínűleg megjelennek a tampon behelyezése után, de a Cleveland Clinic azt ajánlotta, hogy a tampont nyolc óra elteltével távolítsd el, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát.

Bár a betegséget gyakran a tamponokkal hozzák összefüggésbe, számos más lehetséges ok is létezik.

A TSS akkor fordulhat elő, ha a baktériumok a testén lévő bármely nyílt sebbe bejutnak. A pórul járt lány azt mondta, hogy az orvosok azt mondták neki:

Közel volt a kritikus és visszafordíthatatlan állapothoz, "nagyon szerencsés vagy, hogy nem haltál meg".

Nem túlzott, mivel a Cleveland Clinic szerint a TSS-es esetek körülbelül 30-70 százaléka halálhoz vezet.

"Csak hálás vagyok, hogy így végződött az eset.

A toxikus sokk napok, sőt órák alatt megölhet. Óriási szerencsém volt, hogy még nem jutottam el odáig" - folytatta Foster. A TSS tünetei gyakran hirtelen jelentkeznek, és akár már napokkal azután is előbukkanhatnak, hogy a baktérium behatolt a véráramba - közölte a Cleveland Clinic.

Az ausztrál nő elmondta, hogy meg akarta osztani a történetét, hogy minél több emberrel megismertesse a TSS veszélyeit.

Az interjú végére fontos üzenetet is tartogatott:

"A menstruációról beszélni nem szabadna szégyenletesnek lennie" - mondta.

"Rengeteg szégyenérzet és megbélyegzés övezi a menstruációról való beszélgetést, és ez azt jelenti, hogy az olyan állapotokról, mint a toxikus sokk szindróma, egyszerűen nem beszélnek".

Egy ajánlást is adott a tampont használóknak:"Javaslom, hogy mindenki állítson be emlékeztetőket, ha kell, amikor ezeket az egészségügyi termékeket használja".

Egyébként minden tampondoboz mellékelt kiegészítője az erre figyelmeztető papír, volt, aki konkrétan egy lemerült telefon miatt kénytelen volt ezt olvasgatni, miközben a rosszulléttel küzdött és a mosdón olvasta el a tájoztatót, így jutott életmentő segítséghez. Nem szükséges, hogy a tampon hetekig bent legyen, egy nap alatt is bárki elkaphatja ezt a fertőzést. 

Forrás: www.independent.co.uk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás