promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly veszély leselkedik a magyarokra a konyhában, sokan nem is tudják, hogy a polcon van az ellenség
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengetegen imádják, mégis halálos veszélyt jelenthet az emberekre.

Az utóbbi években Magyarországon is nagyon népszerű lett a szusi (sushi), amit a legtöbb helyen egy kis gyömbérrel és szójaszósszal szolgálnak fel. Utóbbi leginkább az ázsiai konyhára jellemző, de már a magyar háztartásokban is egyre népszerűbb, sokan szeretik vele megbolondítani az ételeket, hiszen könnyen felismerhető, különleges, sós íze van – de a legtöbben nem tudják, hogy mennyire veszélyes lehet.

Még 2013-ban volt egy döbbenetes eset: egy 19 éves fiú megivott nagyjából 1 liter szójaszószt, ráadásul nagyon gyorsan, ennek pedig az lett a következménye, hogy bekómált, és azonnal kórházba kellett szállítani. Aggasztó volt a srác állapota, viszont szerencsére tudtak neki segíteni a szakemberek, és végül több nap után, de jobban lett – vajon miért készítette ki őt ennyire a szójaszósz?

Nos, természetesen a szójaszósz is csak akkor veszélyes, ha hirtelen túl sokat fogyasztunk belőle, és ez azért van, mert rendkívül sok benne a só, aminek a túlzott bevitelével nehezen tud mit kezdeni a szervezetünk.

Ilyenkor általában akut nátriumtöbblet (hipernatrémia) alakul ki, aminek az lehet az egyik következménye, hogy a szerveink elkezdenek zsugorodni és vérezni, így akár maradandó agykárosodás, és még halál is lehet belőle, ha nem vigyázunk – vagyis tényleg hatalmas szerencséje volt a fent említett tininek, mivel jóval tragikusabban is végződhetett volna az eset, ami jó eséllyel egy kihívás/bátorságpróba miatt történt meg, hiszen nem természetes, hogy valaki csak úgy felhörpint közel 1 liter szójaszószt.

Ezt mindenképp érdemes fejben tartania az összes magyarnak, hiszen a legtöbb itthoni háztartásban ebben a pillanatban is megtalálható a polcon közkedvelt szójaszósz, amit ezek alapján csak óvatosan kell használni, mivel extrém esetekben csúnyán pórul járhatunk vele, és akár már 1 liter gyors elfogyasztása is tragédiába torkollhat – vagyis ennek sem játék a túladagolása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás