promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg háztartás van veszélyben – akár a lakásod is leéghet, ha ilyen hosszabbítót vásároltál
Borítókép:  Illusztráció - Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Borzalmas eredményeket hoztak a tesztek, és úgy néz ki katasztrofális állapotban vannak a vezetékhosszabbítók Magyarországon.

Talán nincs is olyan háztartás Magyarországon, ahol nem használnának hosszabbítót. Annyi technikai eszközt használunk, hogy ez ma már tényleg elengedhetetlen.

Ezért igazán elkeserítő az eredmény, hogy Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma a tizenhárom vizsgált vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek – tehát mindet.

„A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért idén fokozottan fogjuk ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. A célzott témavizsgálat nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekszünk megfogni. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, elrendelte  a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak”

- jelentette ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A közleményben kiemelik, hogy vezetékhosszabbító készletek és elosztók általában egy csatlakozódugóból, egy vezetékből, és egy vagy több csatlakozóaljzatból állnak. Az alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában megvizsgált hosszabbító készletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égési sérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt mutatta ki a vizsgálat, hogy a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága áramütést okozhat.

A veszélyes termékek listáját ide kattintva lehet elérni.

A siralmas eredmény miatt fokozottan ellenőrizi kell a többi piacon szereplő hosszabbítót is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás