promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tudósok hét csillag körül találtak ismeretlenek által épített gigantikus szerkezetet, cáfolhatatlan bizonyíték az idegenek létezésére?

Tudósok hét csillag körül találtak ismeretlenek által épített gigantikus szerkezetet, cáfolhatatlan bizonyíték az idegenek létezésére?

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Egy nálunk sokkal fejlettebb civilizáció állhat a szerkezetek mögött?

A világűr és a Tejútrendszer egyik legnagyobb rejtélye kétségtelenül a Dyson-gömbök jelensége, amelynek létezését még Freeman Dyson elméleti fizikus vázolta fel 1960-ban. A teória lényege, hogy a technológiailag magasan fejlett idegenek gigantikus struktúrákat építhetnek a saját csillaguk vagy fekete lyukak köré, hogy kihasználják az objektumok által kibocsátott óriási mennyiségű energiát, és továbbfejlesszék a civilizációjukat.

Dyson szerint ezen óriásépítmények legszélsőségesebb fajtája egy hatalmas gömb, amely egy egész csillagot zár magába, a kisebb változatokba pedig gyűrűállomások és gigantikus tükrök tartoznak – ráadásul a tudósok szerint legalább hét olyan csillag van a Tejútrendszerünkben, amely olyan tüneteket produkál, amik a Dyson-gömbökkel magyarázhatók.

Természetesen a kutatók nem lehetnek biztosak abban, hogy ezek idegen civilizációra utalnak, viszont az kétségtelen, hogy amennyiben ez lehetséges, akkor azt a Földről is tudjuk érzékelni: ha egy magasabb szintű idegen civilizáció ugyanis egy óriásgömböt épít a csillag köré, az erős infravörös sugárzást bocsáthat ki.

Nem meglepő tehát, hogy azon csillagászok, akik kifejezetten a Dyson-gömböket kutatják, folyamatosan az infravörös többletsugárzás kiugró értékeit keresik – ez az UFO-vadászok számára is egyébként egy jó módszer, megnövekedett infravörös sugárzás ugyanis földönkívüli civilizációra utalhat.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society nevű folyóiratban megjelent egy tanulmány, ami szerint az Európai Űrügynökség és a NASA teleszkópjainak, űrszondáinak bevonásával, valamint a 2MASS égboltfelmérési programmal kutatták ezeket a többletsugarakat – ez alapján sikerült megállapítani, hogy hét csillagnál szokatlanul erős az infravörös sugárzás.

A tanulmányból kiderül, hogy mindegyik erős infravörös-sugárzást kibocsátó csillag úgynevezett „M színképtípusú törpecsillag”, ami olyan fősorozatbeli csillag, amely kisebb és halványabb a Napnál. Nem lehet azt mondani, hogy ezek a csillagok itt vannak egy köpésre: mindegyik legalább 1000 fényévre van tőlünk.

A Dyson-gömbök természetesen csak egy elmélet, nem lehet azt mondani, hogy biztosan egy idegen civilizáció megaépítménye az, ami miatt ekkora a sugárzás – ennek ellenére azonban a tudósok nem tudják megmagyarázni, hogy ez mitől van, szóval ez a magyarázat sem repülhet még ki az ablakon.

Ha többet meg akarsz tudni a Dyson-gömbökről, és hogyan kell építeni őket, kattints erre a videóra:

Forrás: Origo