promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A chilei Ata-csontváz rejtélye: ősi emberi vagy földönkívüli eredetű lelet?
Borítókép:  The Archeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A chilei Atacama-sivatag régóta rejtélyes felfedezések melegágya, az egyik legmegdöbbentőbb lelet az Atacama-csontváz, ami egy hosszúkás fejű, hat hüvelyk hosszú múmia, amely a földönkívüli élettel kapcsolatos elméletek középpontja.

Ennek a rejtélyes példánynak a tulajdonosa, Ramón Navia-Osorio Villar spanyol üzletember és UFO-rajongó nemrégiben új elméletet terjesztett elő az apró lény eredetéről, ami azt sugallja, hogy egy ősi barlangokban élő emberfajhoz tartozhat. Ezt az elméletet azonban szkepticizmussal fogadták a szakértők, akik azt állítják, hogy a csontváz nem más, mint egy koraszülött emberi magzaté.

A hátborzongató, de apró, csontvázas múmia tulajdonosa, a múlt hét végén ejtette el új elméletét egy spanyol tévé riportban. A barcelonai vállalkozó egy UFO-kutatást is vezetett az Exobiológiai Kutató és Tanulmányozó Intézetben.

A CSONTVÁZ EREDETE

Az Atacama-csontváz, La Noria szellemvárosában, az Andokban több ezer méter magasságában találták meg. Mint potenciális földönkívüli lényt övező kezdeti izgalmat a csecsemőanatómia és antropológia szakértői szkepticizmussal fogadták.

Biológiai antropológusok a csontvázat nagy valószínűséggel egy magzathoz vagy koraszülötthöz tartozónak vallják, amely kevesebb, mint négy hónapos lehetett.

TUDOMÁNYOS KRITIKA

Hét szakértő, folyamatosan vitatta a földönkívüliekkel kapcsolatos állításokat, azzal érvelve, hogy Ata csontváza egy emberi magzatéval azonos. Halcrow csapata Ata korát körülbelül 15 hetesre becsülte a méhen belüli terhességben, ami koraszülésre utal. 2018-as elemzésük, amelyet a Stockholmi Egyetem régészei és a Stony Brook Orvostudományi Kar szakértői közösen tettek közzé, elvetették a földönkívüli eredet fogalmát, és úgy nyilatkoztak, hogy a csontváz valójában egy koraszülött törpe. Sajátos jellemzőit a törpeséggel és gerincferdüléssel kapcsolatos genetikai mutációknak tulajdonították.

Forrás: The Archeologist

NAVIA-OSORIO ÚJ ELMÉLETE

A tudományos konszenzus ellenére Navia-Osorio kitart amellett, hogy az Ata a barlangokban élő ember ősi faját képviseli, akik barlangokban életek és csak éjszaka jöttek elő.

A Navia-Osorio továbbra is cáfolja a koraszülött elméletet, ugyanis Ata a csontváz nem lehet 15 hetes magzat, mivel bőrkeményedés van a lábán.

Az Atacama-csontváz eredetéről szóló vita folytatódik, a tudományos közösség továbbra is szilárdan állítja, hogy az Ata szokatlan genetikai mutációkkal rendelkező emberi magzat. Navia-Osorio alternatív elmélete, amely egy ősi barlanglakó emberfaj létezésében gyökerezik, jelentős szkepticizmussal szembesül a szakértők részéről, akik azzal érvelnek, hogy a bizonyítékok túlnyomórészt a földi, bár szokatlan emberi eredetet támasztják alá. Ata rejtélye továbbra is izgalomban tartja a tudós közösséget.

Forrás: The archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás