promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltámasztották őket, hogy a földeken dolgozzanak, a zombik a korai kultúrák rabszolgái voltak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Manapság a csapból is a zombik folynak. Hollywoodi filmek, népszerű regények, rémisztő podcastok és megannyi helyen hallhatunk-olvashatunk róluk. De vajon tudjuk honnan ered a hátborzongató legenda?

A zombi legenda kezdete visszavezethető a haiti vudu vallásához. Ebben a kultúrában a zombik olyan emberek voltak, akiket a mágia szakértői által előállított mágikus italokkal "felélesztettek" a haláluk után. A zombikat aztán a varázslók ellenőrzése alatt tartották, és kényszerítették őket, hogy munkát végezzenek mezőgazdasági területeken.

A zombikról szóló első írásos bizonyíték a haiti származású amerikai író, William Seabrook 1929-es A bűvös sziget című könyvében található. A könyvben Seabrook részleteket tett közzé azokról a találkozókról és tapasztalatokról, amelyeket a varázslókkal és a zombikkal való kapcsolatra épített. Ennek eredményeként a zombik széles körben elterjedtek a nyugati kultúrában, és számos későbbi művészeti mű és film inspirációja lettek.

Később a zombik kapcsán számos más mítosz és történet jelent meg, amelyek részben a zombik misztikus és rémisztő jellegére épültek. A zombikat gyakran összefüggésbe hozták a járványos betegségekkel vagy kísérteties kísérteti szellemekkel, akik visszatértek a halottak közül. Különböző kultúrákban a zombik különböző tulajdonságokkal bírhatnak, például képesek lehetnek megváltoztatni az alakjukat, gyorsabban mozognak vagy támadnak.

Az elmúlt évtizedekben a zombik az amerikai popkultúra szerves részévé váltak, különösen a horrorfilmek, regények és videojátékok révén. A zombik így egy ikonikus lényként váltak ismertté, és továbbra is népszerűek maradnak a mai napig.

Az "Élőhalottak hajnala" (Dawn of the Dead) című filmet tartják általában a legjelentősebb hollywoodi zombi filmnek. A 2004-ben bemutatott horror remake George A. Romero azonos című kultikus filmjének frissített változata, és a műfaj ikonikus elemeit egyesíti a modern hatásokkal és vizuális effektekkel. A film sikeresen modernizálta és újragondolta a zombik világát, és jelentős hatást gyakorolt a későbbi zombi filmekre is.

(Forrás: Livesciences)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás