promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: sokkoló dolgot találtak régészek Németországban, ezt látnod kell
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő felfedezés Németországban. Régészek alig hittek a szemüknek.

Németországban régészek egy közel 600 éves, fém művégtagot viselő csontvázra bukkantak. A bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal közleménye szerint a régészek a szénizotóp-dátumozást használták arra, hogy megbecsüljék, hogy a férfi valószínűleg 30 és 50 év közötti lehetett, és 1450 és 1620 között halt meg. A protézis vasból készült, és négy hiányzó ujját helyettesítette.

"A tapasztalt régészek számára is különleges felfedezés volt " - áll a bajor Állami Műemlékvédelmi Hivatal közleményében, ahol kiegészítettek azzal, hogy az ujjakat valószínűleg amputálták. A jelentés szerint továbbra is bizonytalan, hogyan veszítette el az ujjait a csontváz tulajdonosa és hogyan használhatta a protézist.

A mutató, középső, gyűrűs és kisujj különállóan készültek és egyiket sem tudta mozdítani a protézis viselője. A protézis ujjak enyhén görbültek, párhuzamosak voltak egymással. A protézisben gázszövet szerű anyagot találtak, amit viselője feltehetően a kéz torzulásának puhítására használt. A régészek a München közelében lévő Freisingben, egy templom közvetlen környezetében találták a csontvázat.

Forrás: Scientalert

A hivatal közleménye szerint korábban a közép-európai térségben, különösen a késő középkorban (kb. 1300-1500 között) és a korai újkorban (kb. 1500-1800 között) mintegy 50 hasonló protézist találtak. Az hivatal említést tett egy különösen fejlett példáról is, amit a 16. századi német lovag, Götz von Berlichingen viselt. A közlemény szerint miután Götz elvesztette a jobb kezét egy ütközetben történt ágyútűz következtében, "mozgatható" és "technikailag rendkívül összetett" protézist kezdett viselni helyette.

Freising több hadi csatának is helyszíne volt, beleértve az 1618 és 1648 között zajló harmincéves háborút, ami valószínűleg növelte az amputációk és a protézisek iránti igényt. A történelem során  régészek már találtak Egyiptomban egy 2600-3400 éves rejtélyes protézis ujjat és Olaszországban egy 300 B.C.-re datált protézis lábat.

Forrás: SienceAlert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás