promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kinyitották a világ egyik legtitkosabb naplóját, végre megtudhatjuk, mi történt azon a bizonyos napon
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 77 évvel ezelőtti világszenzáció dokumentumait a kormány azóta is féltve őrzi.

1947-ben az amerikai közvéleményt a földönkívüliek rejtélye tartotta izgalomban, amely úgy tűnik mindmáig nem hagyott alább. Bár a történet elején kiemelendő, hogy akkortájt gyakran eregettek fel héliummal töltött léggömböket, amelyeket aztán repülő csészealjnak néztek az eget kémlelők.

Az év júniusának végén azonban egy amatőr pilóta Washington állam felett repült, amikor kilenc különös alakzatban repülő tárgyat látott a gépe mellett elhúzni. Ez akkoriban nagy port kavart a médiában és minden szerkesztőség rápörgött a témára.

A helyzet csak tovább fokozódott, amikor Roswell környékén is sokan különös repülő tárgyat véltek felfedezni a horizonton. Kisvártatva pedig egy munkás nagy területen szétszóródott, furcsa fémdarabokat is észlelt.

Mivel arra gyanakodott, hogy egy földönkívüli űrhajó roncsai lehetnek kihívta a seriffet, aki értesítette a közeli légibázis hírszerző tisztjét, Jesse Marcel őrnagyot. A főtiszt kiment a helyszínre, és több rendkívül könnyű, de törhetetlen fémdarabot vitt magával, amelyeket úton a támaszpontra kisfiának is megmutatott.

A helyszínt ezután napokra lezárták és több fekete zsákot szállítottak a bázis egyik hangárjába. Mivel a hír szájról szájra terjedt, a támaszpont ügyeletese július 8-án reggel egy rövid közleményt küldött a helyi rádiónak és újságnak, amely szerint egy „repülő korongot” találtak. A sajtó által felkapott hírt másnap helyesbítették, eszerint egy időjárási ballon maradványait gyűjtötték össze, majd másnap egy sajtótájékoztatón közszemlére is tették a maradványokat.

A leletet hamar el is szállították

A szóbeszéd néhány nap után el is halt, majd 1980-ban fokozott erővel éledt újra, amikor megjelent Charles Berlitz és William Moore könyve. Az új elemekkel kiegészített, misztikus csomagolásban tálalt történet szerint a hadsereg emberei földönkívüli lények maradványait találták Roswell mellett, és a leletet a szigorúan őrzött 51-es körzetbe szállították.

Az UFO-hívők száma robbanásszerűen emelkedni kezdett. Mint ismert, az amerikaiak csaknem fele hisz létezésükben. Az elmúlt évtizedekben egymilliónál jóval több jelentés gyűlt össze az azonosítatlan repülő tárgyakról. Roswell a legismertebb és a legtöbbet tanulmányozott UFO-észlelés, de a rejtély nyomába eredt hivatásos és amatőr UFO-kutatóknak csak vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletekkel sikerült előállniuk.

 

A kormány mindent titokban akart tartani

Legalább hatféle ilyen változat ismert. Ezek mindegyike különbözik, és mindegyik „cáfolhatatlan” bizonyítékokkal van alátámasztva, jóllehet kiagyalóik abban az egyben egyetértenek, hogy a kormány mindent el akar titkolni a közvélemény elől. 1995-ben egy állítólagos filmfelvétel (mint kiderült, hamisítvány) is előkerült, amely a földönkívüliek boncolását ábrázolta.

A közvélemény nyomására a Pentagon 1995-ben kénytelen volt kiadni egy újabb, részletes jelentést. Eszerint a korábban megfigyelő léggömbnek nevezett szerkezet valójában egy, a szovjet atomrobbantások magas légköri megfigyelésére szolgáló, szupertitkos berendezés volt.

A kicsi zöld emberkék, akiket a szemtanúk a helyszínen látni véltek, különleges érzékelőkkel felszerelt próbababák voltak, amelyeket igen nagy magasságból dobtak ki, hogy teszteljék, milyen hatással járna a pilótákra egy ilyen zuhanás – adta hírül a mult-kor.hu.

A hívőkkel szemben áll a kétkedők szintén népes serege. Közéjük tartoznak azok is, akik szerint lehetséges értelmes lények létezése a világmindenségben, de ők a világűrből származó rádiójelzésekre figyelnek.

A híres csillagász és tudományos író Carl Sagan, a SETI (Földönkívüli Intellgiencia Keresése) program atyja például azt mondta:

„Egyetlen esetben sem sikerült megbízható jelentést kapni, amely egy földönkívüli űrhajó létezésének akárcsak a lehetőségét is alátámasztotta volna, valóban kizárva félreértést, megtévesztést vagy képzelődést.”

Az valószínűleg sohasem fog kiderülni pontosan, mi is történt 1947-ben az új-mexikói sivatagban. Az események utolsó szemtanúja, Marcel őrnagy fia 2013-ban halt meg, a dokumentumokat titkosították, a minősítés feloldására a washingtoni kormány továbbra sem mutat hajlandóságot.

 

Ám Marcel alezredes három unokája pár évvel ezelőtt bemutatott egy naplót, amelyet a nagyapjuk írt. A hátborzongató eset rajongói és az UFO hívők nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a kézzel írt oldalak elemzése és a kódolt szövegek feltörése akkora meglepetéseket okoz majd, hogy új fordulatot vesz az ügy. A napló megfejtésének eredményeit egy tévéműsoron keresztül lehet megtekinteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás