promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüliek hozták a Földre a tökéletes boszniai kőgolyókat? Tudósok vitatkoznak a leleteken
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Természetes csoda vagy mesterséges alkotás?

A boszniai hegyvidék rejtélyes kőgömböket rejt, amelyek eredete és célja máig homályban marad. A gömbök, melyek mérete a tenyérnyi nagyságtól a több tonnás monstrumokig terjed, lenyűgöző precizitással formált gömb alakot mutatnak. 

Természetes eredet, vagy mesterséges beavatkozás?

A tudósok két táborra oszlanak a gömbök eredetét illetően. Az egyik elmélet szerint a gömbök természetes folyamatok eredményeként jöttek létre, vulkáni tevékenység, víz eróziója, vagy a talaj fagyása és olvadása révén. Mások, mint Semir Osmanagic kutató, úgy gondolják, hogy a gömbök mesterséges eredetűek, és egy fejlett, eddig ismeretlen civilizáció nyomai. Osmanagic elmélete szerint a gömbök piramisokkal, alagutakkal és más megalitikus építményekkel együtt egy ősi "energiaközpontot" alkotnak.

Hol találhatók a rejtélyes gömbök?

A gömbök legnagyobb számban Zavidovici, Visoko és Podubravlje városok környékén bukkantak fel. A legismertebb lelőhely a "Kőgömbök parkja" Zavidoviciban, ahol több mint 30 gömböt tártak fel. A gömbök mérete és súlya rendkívül változatos, a néhány centiméterestől a 30 tonnát is meghaladó monstrumokig.

Hasonló gömbök a világ más tájain

Hasonló kőgömböket találtak a világ más tájain is, Costa Ricától Új-Zélandig, Mexikótól Skóciáig. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy van-e összefüggés a különböző lelőhelyek között, és ha igen, akkor mi az.

A rejtély tovább él

A boszniai kőgömbök továbbra is rejtélyt jelentenek a tudósok és a kutatók számára. A további vizsgálatok és ásatások talán egy napon fényt derítenek eredetükre és céljukra. Addig is a gömbök lenyűgöző látványt nyújtanak, és továbbra is izgatják a fantáziát.

Érdekességek:

  • A boszniai kőgömbökről azt tartják, hogy gyógyító energiával rendelkeznek.
  • Egyesek úgy vélik, hogy a gömbök a Föld energiamezőinek kiemelt pontjain helyezkednek el.
  • A boszniai kőgömbök népszerű turisztikai célponttá váltak.

A rejtély megoldása még várat magára, de a boszniai kőgömbök továbbra is lenyűgöző emlékei egy ősi, talán ismeretlen civilizációnak.

Forrás: Forbes

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás