promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A politika nem engedi, hogy turisták látogassák a világ legősibb piramisait, pedig a látvány elképesztő
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő számú piramist rejt a szudáni sivatag.

Amikor piramisokról van szó, akkor az emberek többségének az egyiptomi gúlák jutnak eszükbe. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Szudán sivatagja is több mint 250 piramist rejt. Bár rengeteg turistát vonzhatnának, a politikai helyzet, az elmúlt évtizedek háborúi és a terrorfenyegetettség miatt a legtöbben még mindig inkább Gízát választják Meroé helyett, ha piramisokat szeretnének látni. Emiatt csak kevesen láthatják az elképesztő romokat.

Meroé piramisai a legrégebbi ilyen épületek közé tartoznak. Az UNESCO Világörökség részeként a terület legkorábbi romjai akár 4600 évesek is lehetnek. Ha alaposabban megvizsgáljuk az épületeket, rádöbbenünk, hogy számos ponton nagyon hasonlítanak egyiptomi rokonaikra, azonban a két kultúra között számos különbség is felfedezhető.

Meroé piramisok történelmi jelentőségű komplexumok, melyek az ókori Núbia területén, mai Szudánban találhatók. Ezek az épületek az Meroé királyság időszakában, a Kr. e. 8.-tól a Kr. i. 4. századig épültek. A Meroé királyság a Nílus folyó déli részén helyezkedett el, és a Núbia területén virágzott.

A Meroé piramisok többnyire egy sírkamrával rendelkező temetkezési helyek voltak, melyekben az uralkodók és a királyi család tagjait helyezték nyugalomra. Az építményeket vályogtéglából építették, amelyeket Nílus völgyének keleti partjáról szállítottak. Az egyes piramisokat körülvevő terület kápolnák, kisebb piramisok, és más temetkezési jellegű épületek színesítették.

Ezek az épületek kisebbek és meredekebbek, mint az egyiptomi piramisok. Általában 10-30 méter magasak voltak, és meredek oldalfalakkal rendelkeztek. A központi temetkezési kriptában helyezték el a királyi maradványokat, gyakran gazdag temetkezési tárgyakkal és ékszerekkel együtt.

Forrás: Artsexperiments

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás